Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 5. 2011,
16.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

letalo nesreča nesreča črna skrinjica

Petek, 27. 5. 2011, 16.22

8 let

Pilote letala Air France zavedli napačni podatki o hitrosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Francoska agencija za letalsko varnost (BEA) je objavila podrobnosti nesreče letala francoske družbe Air France vrste airbus A330, ki je 1. junija 2009 strmoglavilo v Atlantik.

Podatki iz črnih skrinjic kažejo, da pilota ni bilo za krmilom, ko so se začele težave, in da so merilci hitrosti kazali napačne podatke. Strmoglavljenje je trajalo tri minute in pol Medtem ko je pilot zapustil kabino in odšel k počitku, sta kopilota opazila, da inštrumenti v kabini prikazujejo različne podatke o hitrosti. Situacija je trajala manj kot minuto, je v izjavi zapisala BEA na podlagi preučenih podatkov o letu, ki so jih pridobili iz črnih skrinjic. Na drugi strani izjava BEA navaja tudi, da so motorji na letalu ves čas delovali in se odzivali na ukaze posadke. Prav tako BEA potrjuje, da je strmoglavljenje letala v Atlantski ocean med letom iz Ria de Janeiro v Pariz trajalo tri minute in pol. Nesreča je terjala 228 smrtnih žrtev.

Naprave so prikazovale različne podatke o hitrosti letala Kronologija nesreče, ki jo je objavila BEA, kaže, da je letalo, da bi se izognilo območju turbulence, dve uri in osem minut po začetku leta rahlo zavilo v levo, še dve minuti kasneje pa se je izklopil avtopilot, merilci hitrosti so začeli kazati drastično upočasnitev in opozarjati na možnosti odpovedi motorja. V naslednjih sekundah so naprave začele prikazovati različne podatke o hitrosti letala. Glavni pilot se je takrat vrnil v kabino, a ni ponovno prevzel nadzora nad letalom.

Air France je zamenjal merilce hitrosti na svojih letalih O nepravilnostih na merilcih hitrosti so pričale že predhodne preiskave okoliščin nesreče, ki so jih izvedli pred odkritjem črnih skrinjic. Vzrokov za napake na merilcih hitrosti niso odkrili, je pa Air France po nesreči z novejšim modelom zamenjal merilce hitrosti na vseh svojih letalih vrste airbus.

Ne spreglejte