Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 4. 2019,
20.07

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

nesreča nesreča letalo Etiopija

Četrtek, 4. 4. 2019, 20.07

5 let

Pilota etiopskega letala sta sledila navodilom proizvajalca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
letalske razbitine | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pilota ponesrečenega boeinga 737 max družbe Ethiopian Airlines sta pred nesrečo ravnala v skladu z navodili proizvajalca, a jima ni uspelo znova prevzeti nadzora nad letalom, je pokazala preiskava nesreče. Preliminarno poročilo o nesreči je danes v Adis Abebi predstavila etiopska ministrica za promet Dagmawit Moges.

boeing 737 max 8
Avtomoto Črni skrinjici etiopskega letala na analizo v Francijo, Boeing prizemljil sporna letala

Preiskovalci v poročilu o nesreči, v kateri je 10. marca umrlo 157 ljudi, po besedah ministrice Dagmawit Moges priporočajo, da "proizvajalec pregleda sistem za nadzor letenja".

Pilota sledila navodilom

Vir blizu preiskave je že pred tem za ameriški časnik Wall Street Journal povedal, da sta pilota sledila navodilom za izklop sistema za avtomatično preprečevanje izgube vzgona letala (MCAS), a jima kljub temu ni uspelo znova prevzeti nadzora nad njim. Kot so še pokazali podatki s črnih skrinjic, sta nato znova vklopila sistem in poskušala nadzor prevzeti na drug način.

Tudi preiskava lanske nesreče letala boeing 737 max 8 družbe Lion Air, v kateri je umrlo 189 ljudi, je pokazala, da sta se pilota borila za nadzor letala, ki je več kot 20-krat spustilo nos proti Zemlji, pilota pa sta ga popravljala nazaj in vmes brskala po priročniku letenja za 737 max 8, ker nista vedela, kaj se dogaja.

Preiskovalci so sicer prejšnji teden potrdili, da se je sistem MCAS aktiviral tik pred strmoglavljenjem letala. | Foto: Reuters Preiskovalci so sicer prejšnji teden potrdili, da se je sistem MCAS aktiviral tik pred strmoglavljenjem letala. Foto: Reuters

Poseben program v letalu je dobival napačne informacije od senzorja o tem, kam je usmerjen prednji del letala. Računalnik je dobil informacijo, da letijo pokonci, in presodil, da se lahko zgodita izguba vzgona in strmoglavljenje, zato je nos letala nemudoma obrnil navzdol. Pilota sta ga medtem poskušala obrniti navzgor. Ni jima uspelo.

Proizvajalec letal Boeing je po tej nesreči izdal posebna navodila, kako ukrepati ob težavah s sistemom za preprečevanje izgube vzgona letala. Po nesreči etiopskega letala je Boeing prizemljil vsa letala tipa 737 max.

letalske razbitine | Foto: Reuters Foto: Reuters

Iz podjetja so danes sporočili, da bodo proučili poročilo in izvedli vse potrebne dodatne varnostne ukrepe, da zagotovijo sposobnost letenja svojih letal.

Pojasnili so, da so med drugim razvili programsko posodobitev sistema MCAS ter dodaten temeljit trening za pilote. Posodobitev bo dodala dodatna varovala in onemogočila, da bi napačni podatki samodejno vklopili sistem. Piloti pa bodo imeli vedno možnost, da izklopijo MCAS in prevzamejo nadzor nad letalom, poroča britanski BBC.

F-16
Novice Bizarna letalska nesreča v Belgiji: pritisnil je gumb in "bum!"
Ne spreglejte