Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 5. 2014,
8.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petro Porošenko Ukrajina predsedniške volitve

Ponedeljek, 26. 5. 2014, 8.51

8 let

Petro Porošenko: Ne bom dopustil, da vzhod Ukrajine postane Somalija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novi ukrajinski predsednik Petro Porošenko je po nedeljski izvolitvi napovedal, da bo njegova prioriteta pomiritev upora na vzhodu države, pri čemer pa se ne namerava pogovarjati s "teroristi".

Uspešne volitve sta že pozdravila EU in Nato, separatisti na vzhodu Ukrajine pa so po Porošenkovi zmagi razglasili izredne razmere. Glavni namen razglasitve izrednih razmer je, da se "ozemlje Republike Doncek očisti ukrajinske vojske", je pojasnil vodja samooklicane republike Denis Pušlin. Ob tem je dodal, da so pripravljeni na "nekakšno obliko dialoga" s Porošenkom, a le "z mediacijo Ruske federacije" ter zgolj "glede izmenjave vojnih ujetnikov in umika okupacijskih sil".

"Načrt teroristov je, da se območje Donecka spremeni v Somalijo" "S teroristi se ne pogaja," pa je na prvi novinarski konferenci po izvolitvi dejal Porošenko. "Njihov načrt je, da se območje Donecka spremeni v Somalijo. Nikomur ne bom dopustil, da to stori naši državi, in upam, da bo Rusija podprla moj pristop," je dejal novi ukrajinski predsednik, ki je zmagal že v prvem krogu. Kot kažejo sicer še vedno začasni rezultati, je dobil skoraj 54 odstotkov glasov.

Napovedal je še, da bo obdržal sedanjo začasno vlado pod vodstvom Arsenija Jacenjuka. "Ne načrtujem menjave predsednika vlade (...), Jacenjuk nadaljuje delo," je dejal. Sicer je tudi med predvolilno kampanjo napovedoval, da bo sodeloval z Jacenjukom, pa čeprav slednji prihaja iz stranke njegove protikandidatke Julije Timošenko, ki je v nedeljo prejela le 13 odstotkov glasov.

Porošenko je že v nedeljo napovedal, da ga bo njegova prva pot na položaju predsednika vodila na vzhod države, pa tudi v Rusijo.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se je medtem že odzval, da je Moskva pripravljena na pogovore z njim. A hkrati je opozoril, da bo Kijev, če bo nadaljeval vojaško akcijo proti separatistom na vzhodu Ukrajine, naredil "kolosalno napako".

Sodelovanje s Porošenkom je napovedal tudi Vitalij Kličko Sodelovanje s Porošenkom je napovedal tudi Vitalij Kličko, eden od voditeljev "majdanske" revolucije v Ukrajini, ki je bil v nedeljo izvoljen za župana Kijeva. Kličko je tudi pozval ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj prizna rezultate nedeljskih volitev v Ukrajini in preneha podpirati separatiste. Kot je Kličko še zapisal za nemški Bild, se je sam tudi pripravljen "pogovarjati o več regionalnih pravicah".

Medtem se je oglasil tudi odstavljeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, ki je dejal, da spoštuje rezultate nedeljskih volitev, ki so potekale "v najhujših trenutkih naše domovine".

Janukovič: Volitve bi morale potekati tudi na vzhodu države, da bi bile legitimne Toda dodal je, da bi morale volitve potekati tudi na vzhodu države, da bi bile legitimne. "Številni volivci v teh regijah so bili razžaljeni in ponižani zaradi dejanj nelegitimnih oblasti, ki so na oblast prišle z vojaškim udarom," je zapisal v izjavi.

Mednarodni opazovalci, ki so spremljali volitve, so sicer ocenili, da je glasovanje potekalo v veliki meri v skladu z demokratičnimi zavezami, tako da ima Porošenko legitimnost, da začne dialog s separatističnim vzhodom države.

Kot so med drugim poudarili, si je volilna komisija iskreno prizadevala volitve izvesti po vsej državi, kljub nasilju na vzhodu, ki je občutno vplivalo na volilno ozračje, negativno prizadelo človekove pravice, oviralo spremljanje volitev in pomembno vplivalo na samo pripravo volitev.

Pri tem so izpostavili, da so oborožene skupine prisilno izpraznile oz. zaprle več okrajnih volilnih komisij. Prišlo je tudi do groženj s smrtjo, vdorov na domove ter zasege volilnega gradiva in opreme, kar vse skupaj predstavlja poskus državljanom preprečiti pravico do glasovanja.

Kot je navedel vodja delegacije Parlamentarne skupščine Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Ikka Kanerva, tako številni državljani v Donecku in Lugansku kot tudi skoraj vsi na Krimu niso mogli voliti. A volilna udeležba drugod po državi, ki je nanj naredila velik vtis, je zadala udarec tistim, ki bi izzivali enotnost in napredek Ukrajine.

Na volitve sta se že odzvala tudi Nato in EU. Slednja je pohvalila uspešne predsedniške volitve ter poudarila, da predstavljajo pomemben korak k umiritvi napetosti v državi. Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen pa je čestital zmagovalcu volitev Porošenku in poudaril, da Ukrajina ostaja pomembna partnerka zavezništva.

Na vzhodu Ukrajine pa je medtem še naprej nemirno. V novih spopadih med ukrajinsko vojsko in separatisti sta bila ubita najmanj dva pripadnika slednjih, še 13 pa so jih zajeli. Separatisti naj bi poskušali prebiti obroč ukrajinskih vojakov okoli Slavjanska, vendar jim to ni uspelo.

V Donecku pa so proruski separatisti ponoči zasedli letališče Donecku, ki je zato ponovno zaprto. Ukrajinska vojska je na zasedbo odgovorila z napadom, pri čemer sta bojna helikopterja zadela glavni letališki terminal.

Ne spreglejte