Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 4. 2011,
18.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Lojze Peterle Nigerija volitve

Nedelja, 17. 4. 2011, 18.32

7 let, 12 mesecev

Peterle: Predsedniške volitve v Nigeriji na splošno mirne in varne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsedniške volitve, ki so v soboto potekale v Nigeriji, so bile na splošno mirne in varne, država pa je dokazala, da je sposobna izpeljati verodostojne volitve, je povedal Lojze Peterle.

Peterle je se mudi v Nigeriji v vlogi vodje opazovalne misije EU za volitve v Nigeriji. Nigerija je po besedah Peterleta tokrat pokazala izboljšano podobo ne samo glede na zadnje predsedniške volitve leta 2007, ki so bile ocenjene zelo kritično, ampak tudi glede na parlamentarne volitve pred tednom dni. "Pozitivna volilna izkušnja" "Veseli smo, da lahko poročamo o na splošno mirnih in varnih volitvah" in "o pozitivni volilni izkušnji", je povedal Peterle. Kot je še dejal, so imeli ljudje priložnost, da izrazijo svojo politično voljo v urejenih in varnih razmerah. Tudi sam proces preštevanja in zbiranja rezultatov je potekal pretežno v skladu s pravili. Neodvisna državna volilna komisija je vzela na znanje tudi nekatera opažanja mednarodnih opazovalcev in je izboljšala številne elemente v izvedbi volitev od prejšnjega tedna, ko so potekale parlamentarne volitve.

Predsedniške volitve je opazovalo 141 evropskih opazovalcev, je povedal Peterle, ki je tudi sam obiskal več volišč. Peterle se je danes srečal z veleposlaniki držav EU, akreditiranimi v Nigeriji, pa tudi s predstavniki mednarodnih opazovalnih misij, med njimi Afriške unije, Organizacije islamske konference ter Mednarodnega republikanskega inštituta (IRI), katere vodja je prvak SDS Janez Janša.

"Slovenija je v Nigeriji na dobrem glasu" Kot je še dejal Peterle, je Slovenija v Nigeriji na dobrem glasu, tudi zato, ker je v času slovenskega predsedovanja EU prišlo do vzpostavitve političnih konzultacij med Evropsko unijo in Nigerijo. V Nigeriji so pred tednom dni potekale že parlamentarne volitve, naslednji teden pa so predvidene še volitve guvernerjev in parlamentov v zveznih deželah te države s skoraj 155 milijoni prebivalcev. Končni izidi predsedniških volitev naj bi bili znani v ponedeljek.

Ne spreglejte