Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 7. 2017,
21.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

1

Natisni članek

balistična raketa raketa Severna Koreja ZDA Kim Jong Un

Petek, 28. 7. 2017, 21.09

6 let, 6 mesecev

ZDA in Južna Koreja razmišljajo o "možnostih vojaškega odgovora"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

1

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vodilni predstavniki vojska ZDA in Južne Koreje razpravljajo o možnostih vojaškega odgovora po izstrelitvi severnokorejske rakete, ki naj bi bila po navedbah ZDA medcelinska balistična raketa. V Moskvi so sicer presodili, da naj bi šlo za raketo srednjega dosega.

Načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, general Joe Dunford, in admiral Harry Harris, ki poveljuje ameriški vojski v Tihem oceanu, sta se tako že pogovarjala z načelnikom generalštaba južnokorejske vojske, generalom Lee Sun Jinom.

"Med telefonskim pogovorom sta Dunford in Harris izrazila trdno zavezo zavezništvu med ZDA in Južno Korejo," so ob tem sporočili iz štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA. Dodali so, da so trije poveljniki razpravljali tudi o možnostih vojaškega odgovora.

"Lahko potrdim, da smo zaznali izstrelitev balistične rakete iz Severne Koreje," je dejal tiskovni predstavnik Pentagona Jeff Davis. Kasneje so iz Pentagona potrdili, da je Pjongjang izstrelil medcelinsko balistično raketo. To je druga tovrstna severnokorejska izstrelitev.

"Raketo so izstrelili iz Mupyon-ni in je letala približno tisoč kilometrov, preden je padla v Japonsko morje," je dejal Davis.

Izstrelitev severnokorejske rakete je potrdil tudi japonski premier Shinzo Abe, ki je sklical srečanje nacionalnega varnostnega sveta. | Foto: Reuters Izstrelitev severnokorejske rakete je potrdil tudi japonski premier Shinzo Abe, ki je sklical srečanje nacionalnega varnostnega sveta. Foto: Reuters Izstrelitev sta potrdila tudi južnokorejska vojska in japonski premier Shinzo Abe. V Tokiu in Seulu so tako že sklicali srečanje nacionalnih varnostnih svetov.

Japonski premier je dejal, da obstaja možnost, da je pristala v japonski izključni gospodarski coni. "Takoj bomo preučili in storili vse za varnost naših ljudi," je poudaril Abe.

Moskva: Raketa bi bila lahko srednjega dosega

Raketa bi bila lahko raketa srednjega dosega, je presodila ruska vojska. V ZDA so medtem mnenja, da je šlo za medcelinsko balistično raketo.

Rusko obrambno ministrstvo v Moskvi je ob tem sporočilo, da značilnosti rakete glede na parametre letenja, ki so jih zaznali ruski opozorilni sistemi, kažejo na raketo srednjega dosega. Dodali so, da izstrelitev severnokorejske rakete ne ogroža Rusije.

Po podatkih ruskega obrambnega ministrstva je raketa letela 732 kilometrov na višini 681 metrov, nato pa padla v osrednji del Japonskega morja.

EU: Resna grožnja miru

Odzvala se je tudi Evropska unija. Kot so dejali v Bruslju, je severnokorejska izstrelitev rakete resna grožnja mednarodnemu miru in varnosti. Izstrelitev je "odkrita kršitev (severnokorejskih) mednarodnih obveznosti in spodkopava več resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov", so sporočili iz evropske zunanje službe.

Pjongjang so tudi pozvali, naj se vzdrži nadaljnjih provokacij, ki bi lahko povečale regionalne in globalne napetosti.

Že 14. letošnji preizkus rakete

Ameriška vojska in Južna Koreja sta v preteklih dneh opozorili, da se Pjongjang morda pripravlja na nov raketni preizkus, pri čemer bi lahko šlo za medcelinsko balistično raketo ali raketo srednjega dosega.

Gre za 14. severnokorejski preizkus rakete letos. Pjongjang je v začetku meseca prvič uspešno preizkusil tudi medcelinsko raketo hwasong-14, ki bi lahko dosegla Aljasko ali Havaje v ZDA.

ZDA so po izstrelitvi rakete na ameriški državni praznik 4. julija ZN pozvale k novim sankcijam, vendar Rusija in Kitajska, ki ostaja zadnja večja zaveznica Pjongjanga, nista pokazali navdušenja. Tokio, Seul in Washington so okrepili tudi pritisk na Peking.

Ameriški senat je v četrtek z 98 glasovi proti dvema podprl predlog zakona o novih sankcijah proti Severni Koreji, Rusiji in Iranu, ki ga je pred tem prav tako s prepričljivo večino že v torek podprl predstavniški dom.

Ne spreglejte