SiolNET. Novice Svet
0,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Peking naj bi izbrisali s seznama najbolj onesnaženih mest na svetu

0,32

termometer

peking Beijing zrak onesnaženje Kitajska
Povprečna urna koncentracija PM 2,5 je namreč med januarjem in avgustom 2019 v primerjavi z enakim obdobjem leta 2009 upadla za več kot polovico. Foto: Reuters

Razvpita slaba kakovost zraka v kitajski prestolnici Peking se je v zadnjih letih izboljšala, tako naj bi mesto letos umaknili s seznama 200 najbolj onesnaženih mest na svetu. Ne glede na dobre rezultate pa je trenutna koncentracija delcev PM 2,5 tam še vedno štirikrat nad zgornjo mejo, ki jo postavlja Svetovna zdravstvena organizacija (SZO).

Raziskovalna družba Air Visual, sicer podružnica švicarskega tehnološkega podjetja IQAir, je pred dnevi objavila, da je Peking na poti, da bi koncentracijo delcev PM 2,5, ki veljajo za najbolj smrtonosne onesnaževalce, letos v primerjavi z letom 2018 znižal za 20 odstotkov.

Povprečna urna koncentracija teh delcev je v kitajski prestolnici, obremenjeni s smogom, v prvih osmih mesecih letos znašala 42,6 mikrograma na kubični meter, potem ko je bila v enakem obdobju lani pri 52,8 mikrograma na kubični meter.

Donald Trump in Ši Džinping Novice Peking uradno napovedal protiukrepe v primeru dodatnih ameriških carin

peking Beijing zrak onesnaženje Kitajska Foto: Reuters

Protesti v Hongkongu Novice Peking proteste v Hongkongu označil za izgrede

Po desetih letih koncentracija nižja za polovico

Glede na poročilo še bolj bode v oči desetletna primerjava. Povprečna urna koncentracija PM 2,5 je namreč med januarjem in avgustom 2019 v primerjavi z enakim obdobjem leta 2009 upadla za več kot polovico.

Povprečna letna koncentracija teh drobnih onesnaževalcev je medtem leta 2010 v Pekingu znašala 104 mikrograme na kubični meter, upadanje pa se je začelo leta 2013.

Kot je znano, se delci PM 2,5 lahko nalagajo globoko v pljučih ter povzročajo dihalne težave, pljučnega raka in srčno-žilne bolezni.

peking eksplozija laboratorija Novice V eksploziji v univerzitetnem laboratoriju v Pekingu trije mrtvi #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin