SiolNET. Novice Svet
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Papež v govoru v Mjanmaru ni uporabil besede Rohingi

0,08

termometer

Papež Frančišek Mjanmar
Foto: Reuters

Papež Frančišek se je danes v mjanmarski prestolnici Naypyitaw sešel z mjanmarsko voditeljico Aung San Su Či. Imel je tudi govor, v katerem je pozval k "zavezanosti pravičnosti in spoštovanju človekovih pravic", a ni izrecno omenil preganjane muslimanske manjšine Rohingi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Organizacije za človekove pravice so papeža pozvale, naj v podporo Rohingom uporabi termin Rohingi. A katoliška skupnost v tej pretežno budistični azijski državi ga je pred obiskom prosila, naj tega ne stori, saj bi z izrecnim omenjanjem Rohingov lahko škodoval okoli 660 tisoč tamkajšnjim katoličanom.Mjanmar za Rohinge uporablja izraz Bengalci

Od konca avgusta je iz Mjanmara zbežalo okoli 620 tisoč Rohingov, ki jih budistična večina prebivalcev države sicer preganja že več desetletij. Povod za nasilje vojske in policije nad civilnim prebivalstvom je bil napad muslimanskih upornikov na varnostne sile.

Mjanmar pripadnike te muslimanske manjšine obravnava kot nezakonite priseljence in zanje uporablja izraz Bengalci ter s tem namiguje, da izvirajo iz Bangladeša.

Bangladeš potrdil sporno ureditev otoka za Rohinge

Bangladeš je danes potrdil sporen projekt v vrednosti 280 milijonov dolarjev, da opustošen otok ob južni obali države spremenijo v začasno begunsko taborišče za okoli 100 tisoč Rohingov. Otok se je pojavil šele leta 2006, grozijo pa mu poplave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bangladeš je sicer minuli teden podpisal dogovor z Mjanmarom o vračanju več sto tisoč pripadnikov muslimanske manjšine Rohingi.

Vladni ekonomski svet, ki mu predseduje premier Bangaldeša Sheikh Hasina, je odobril projekt prenove otoka Bhashan Char, ki ga kritizirajo že vse, odkar so ga prvič predstavili leta 2015. Sicer so izrazili upanje, da bo projekt dokončan do maja prihodnje leto, ko bo lahko sprejel prve Rohinge, ki so v Bangladeš zbežali iz Mjanmara.

Papež Frančišek: Državljanski konflikti in sovražnosti trajajo že predolgo

Papež je v govoru po srečanju s Su Čijevo poudaril, da mjanmarsko ljudstvo "še naprej trpi zaradi državljanskih konfliktov in sovražnosti, ki trajajo že predolgo in so ustvarili globoke delitve". Mjanmarske oblasti je tudi pozval k sodelovanju z mednarodno skupnostjo.

Frančišek je pozval k "spoštovanju vseh etničnih skupin in njihove identitete". "Prihodnost Mjanmara mora biti mir. Mir, ki temelji na spoštovanju dostojanstva in pravic vsakega člana družbe, na spoštovanju vsake etnične skupine in njene identitete, na spoštovanju vladavine prava in demokratičnega reda, ki posameznikom in vsaki skupini omogoča legitimni prispevek k skupnemu dobremu," je dejal.

Nobelova nagrajenka za mir zdaj tarča kritik

Aung San Su Či pa je dejala, da je zavezana "zaščiti pravic, spodbujanju strpnosti in zagotavljanju pravic vseh državljanov''. "Od nas se pričakuje, da bomo nadaljevali nalogo gradnje države, ki temelji na zakonih in institucijah ter bo vsakomur v državi zagotovila pravičnost, svobodo in varnost," je še dejala Nobelova nagrajenka za mir.

Omenila je tudi, da "so razmere v državi Rakhine pritegnile pozornost vsega sveta".

Mjanmarski voditeljici v svetu očitajo, da je vojski dala proste roke pri preganjanju Rohingov, v domovini pa je po več desetletjih vojaške diktature kljub temu priljubljena. V svetu se pojavljajo celo zahteve, da bi 72-letnici zaradi preganjanja Rohingov v Mjanmaru odvzeli Nobelovo nagrado za mir. Ji je pa britansko univerzitetno mesto Oxfrod, kjer je nekoč živela, zaradi neukrepanja v zvezi z Rohingi v ponedeljek odvzelo priznanje Svoboda mesta.

Pred pogovori z mjanmarsko voditeljico se je papež na sedežu mjanmarskega kardinala Charlesa Boja v Yangonu danes sešel z visokimi predstavniki budistične, hindujske, krščanske in judovske vere.

Frančišek, prvi papež, ki je obiskal Mjanmar, je obisk v tej azijski državi začel v ponedeljek. Že prvi dan se je srečal s poveljnikom mjanmarske vojske, generalom Min Aung Hlaingom, s katerim sta govorila predvsem o odgovornosti mjanmarskih voditeljev.

Papež bo imel v sredo v Yangonu mašo na prostem, kamor naj bi prispelo okoli 200 tisoč katoličanov, obisk pa bo sklenil v četrtek, ko bo odpotoval v sosednji Bangladeš.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin