Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 11. 2011,
16.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

papež aids

Sobota, 19. 11. 2011, 16.01

8 let

Papež podpisal apostolsko spodbudo Obljuba za Afriko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Papež Benedikt XVI. je v Beninu podpisal apostolsko spodbudo z naslovom "Obljuba za Afriko", ki predstavlja nekakšen načrt za prihodnje delovanje Rimskokatoliške cerkve na afriški celini.

Dokument poziva k dobremu vodenju in obsoja zlorabe, aids pa označuje kot predvsem etični problem.

Dokument obsoja zlorabe žensk in otrok ter poziva k dobremu vladanju Podpis apostolske spodbude je eden od vrhuncev papeževega drugega obiska v Afriki. Papež je za kraj podpisa izbral mesto Ouidah, kjer so se pred 150 leti izkrcali prvi krščanski misijonarji v Beninu.

135 strani dolg dokument je v bistvu povzetek sklepov sinode afriških škofov iz leta 2009, njegovo glavno sporočilo pa je sporočilo miru, sprave in pravičnosti. Med drugim obsoja zlorabe žensk in otrok ter poziva k dobremu vladanju.

"Aids sicer zahteva medicinski odgovor, a je v osnovi etičen problem" O teh temah je ob podpisu danes spregovoril tudi Benedikt XVI., ki je dejal, da so to pomembne teme na splošno, še posebej pereče pa so prav v Afriki. "Spomnimo se samo napetosti, nasilnih dejanj, vojn, krivic in zlorab vseh vrst, novih in starih, ki so zaznamovale to leto," je dejal.

V apostolski spodbudi najdemo tudi dele, ki se nanašajo na boj proti aidsu. Kot namreč piše, aids sicer zahteva medicinski odgovor, a je v osnovi etičen problem, zato so za uspešen boj proti njemu nujne spremembe v vedenju ljudi, vključno s spolno vzdržnostjo in zavrnitvijo promiskuitete.

"Problem aidsa posebej jasno zahteva medicinski in farmacevtski odziv (...) A to ni dovolj. Problem je globlji. Predvsem je to etičen problem," piše v dokumentu.

Benedikt XVI.: Edina rešitev je abstinenca od spolnih odnosov Benedikt XVI. je ob svojem prvem obisku v Afriki leta 2009 povzročil val ogorčenja z izjavo, da razdeljevanje kondomov "zaostruje" krizo na področju aidsa in da je edina rešitev abstinenca od spolnih odnosov.

Kasneje je sicer to stališče malo omilil, saj je v svoji lani objavljeni knjigi med drugim zapisal, da je uporaba kondomov sprejemljiva "v določenih primerih", kot npr. v prizadevanjih za zajezitev širjenja okužb z virusom hiv.

Ostro je obsodil odnos zahodnih držav do Afrike Papež je v zahodnoafriški Benin sicer prispel v petek, pred odhodom v mesto Ouidah v prestolnici Cotonou pa se je sestal s političnimi in verskimi voditelji. V svojem govoru v predsedniški palači je posvaril pred korupcijo, afriške in tudi druge svetovne voditelje pa pozval, naj ljudem s svojim ravnanjem ne jemljejo upanja v boljšo prihodnost.

Kot je opozoril, današnji svet pesti vse preveč škandalov, nepravičnosti, korupcije in pohlepa. Preveč je tudi napak in laži ter nasilja, ki vodi v bedo in smrt, je poudaril. Ob tem je ostro obsodil tudi odnos zahodnih držav do Afrike.

Srečal se bo še z gobavimi bolniki in zapuščenimi otroki Papeža čaka še srečanje z gobavimi bolniki in zapuščenimi otroki, medtem ko bo v nedeljo na stadionu v Cotonouju ob navzočnosti okoli 200 afriških škofov iz 35 držav daroval mašo in na ta dan tudi zaključil svoj obisk na afriški celini.

Ne spreglejte