SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Papež na položaj državnega tajnika imenoval Pietra Parolina

4

termometer

 | Foto:
Papež Frančišek je za vatikanskega državnega tajnika imenoval Italijana Pietra Parolina, so sporočili iz Vatikana.

Na pomembnem položaju bo 58-letni italijanski nadškof in izkušen vatikanski diplomat zamenjal Tarcisia Bertoneja, ki naj bi se sam odločil za odstop.

Parolin velja za izkušenega diplomata Parolin, ki je v duhovniškem stanu že več kot 30 let, trenutno še opravlja funkcijo apostolskega nuncija v Venezueli, kamor je odšel leta 2009. Nov položaj naj bi zasedel 15. oktobra. V izjavi je Frančišku že izrazil "globoko in iskreno" hvaležnost za izkazano zaupanje.

Velja sicer za enega najbolj izkušenih diplomatov Svetega sedeža. Med letoma 2001 in 2009 je zasedal položaj podsekretarja za odnose Vatikana z drugimi državami in je s tem opravljal neke vrste funkcijo namestnika zunanjega ministra.

Bertone oviral prizadevanja prejšnjega papeža glede transparentnosti Bertone se je sicer ves čas omenjal kot eden od tistih, ki se jim je zaradi kadrovskih sprememb, ki jih je uvedel Frančišek, majal stolček. Italijanski mediji so ga opisovali kot osebo, ki je najbolj ovirala prizadevanja prejšnjega papeža za zagotavljanje transparentnosti. Nanj so letele tudi številne obtožbe v okviru škandala Vatileaks.

Vatikanski državni tajnik je eden najpomembnejših položajev v Vatikanu in v cerkveni državi opravlja funkcijo, podobno predsedniku vlade.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin