Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 3. 2015,
12.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

papež Frančišek Neapelj

Sobota, 21. 3. 2015, 12.39

8 let

Papež mafijce pozval, naj se "spreobrnejo k ljubezni in pravičnosti"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Papež Frančišek je danes prispel v Neapelj. Svoj prvi obisk v tem mestu na jugu Italije je začel z molitvijo v cerkvi v bližini antičnega arheološkega najdišča Pompeji.

Nato se je odpravil v četrt Scampia, ki velja za trdnjavo tamkajšnje mafije. Tam ga je pozdravila navdušena množica, ki jo je pozval, naj ne podlega korupciji in kriminalu.

"Neapelj, ti si v mojem srcu in prinesel bom vso svojo ljubezen Neapeljčanom," je papež poudaril v sporočilu, ki ga je objavil lokalni časnik Il Mattino.

"Tako kot smrdi mrtva žival, smrdi korupcija, smrdi skorumpirana družba" Na trgu v četrti Scampia na severu Neaplja, ki je znana po krvavih obračunih med različnimi klani tamkajšnje mafije Camorra, je papeža pričakalo več deset tisoč ljudi. Sveti oče je z nasmehom na obrazu takoj stopil iz papamobila ter se rokoval z otroki in mladimi v množici. Dva mladostnika sta z njim celo posnela selfie.

"Tako kot smrdi mrtva žival, smrdi korupcija, smrdi skorumpirana družba," je papež dejal zbranim na Trgu Janeza Pavla II., ki so ga tako poimenovali po obisku tega papeža leta 1990. "Tisti, ki uberejo pot zla, ukradejo košček upanja vsem vam, družbi, vsem poštenim ljudem, dobremu ugledu mesta, njegovemu gospodarstvu." "Življenje v Neaplju ni bilo nikoli preprosto, a hkrati nikoli ni žalostno, njegov glavni vir je radost," je dodal in požel aplavz.

Pozval k "osvoboditvi" od kriminala Pozneje je papež na Trgu plebiscita v središču Neaplja, kjer se je zbralo okoli 60 tisoč ljudi, daroval mašo in vernike pozval k "osvoboditvi" od kriminala. S tem je po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA neposredno nagovoril neapeljsko mafijsko združbo Camorra.

"Z vso močjo se odzovite na organizacije, ki izkoriščajo in podkupujejo mladino, revne in šibke. Ne pustite si odvzeti upanja. Korupcija in kriminal predstavljata nevarnost temu lepemu mestu," je dejal papež. "Zdaj je čas za osvoboditev Neaplja. To je moja želja in molitev za mesto, ki ima v sebi toliko duhovnega, kulturnega in človeškega potenciala," je dodal, predstavnike mafije pa pozval, naj se "spreobrnejo k ljubezni in pravičnosti". "Vedno se je mogoče vrniti k poštenemu življenju," je dejal.

Vernikom je papež tudi sporočil, naj ne sodelujejo v trgovini s prepovedanimi drogami in delu na črno, ki ga je označil za "suženjstvo". Prav tako se je izrekel proti sovraštvu do priseljencev in prebežnikov, ki se iz Afrike in Azije zatekajo v Italijo, ter poudaril nujnost boja proti revščini in brezposelnosti.

Po maši v zapor na kosilo Po maši se je papež odpravil v zapor Poggioreale, kjer je imel na programu kosilo z zaporniki. Pozneje naj bi se srečal še z bolnimi in mladimi.

V mestu, ki ga poleg težav z mafijo pesti tudi velika revščina, so ob tej priložnosti močno poostrili varnostne ukrepe. Po poročanju tamkajšnjih medijev skrbi za varnost okoli 3.000 pripadnikov varnostnih sil, med katerimi so tudi pripadniki elitnih enot, nameščeni na strehah hiš.

Frančišek se je od začetka pontifikata pred okoli dvema letoma že večkrat jasno izrekel proti mafiji, med drugim med obiskom v Kalabriji junija lani.

Ne spreglejte