Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 6. 2015,
12.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

papež Frančišek

Četrtek, 18. 6. 2015, 12.19

6 let, 6 mesecev

Papež Frančišek: zakaj smo prišli na svet, zakaj delamo in se borimo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ta okrožnica je namenjena vsem. Molimo, da bi lahko vsi prejeli njeno sporočilo in rastli v odgovornosti do skupnega doma, ki nam ga je zaupal Bog, pravi papež Frančišek.

Vatikan je danes objavil okrožnico papeža Frančiška o "skrbi za skupni dom" z naslovom Laudato si'. Gre za prvo papeško okrožnico o odnosu do okolja.

Sveti oče se v njej sprašuje, zakaj smo prišli na svet, zakaj delamo in se borimo, zakaj nas ta zemlja potrebuje. Če si ne bomo zastavljali teh vprašanj, pravi papež Frančišek, naša okolijska prizadevanja ne bodo obrodila pomembnejših rezultatov.

Okrožnica namenjena vsemu svetu Papež Frančišek poziva vse, posameznike, skupnosti, družine, lokalne skupnosti, države in mednarodno skupnost, k ekološkemu spreobrnjenju. S tem Frančišek nadaljuje misel papeža sv. Janeza Pavla II., ki je dejal, da moramo spremeniti smer in si prizadevati za skupno dobro našega skupnega doma.

Papež se s sporočilom nove okrožnice zato obrača na celotno človeštvo, ki se še vedno lahko poveže in sodeluje pri "gradnji skupne hiše". Za takšno gradnjo pa je potreben predvsem dialog. Ob tem papež Frančišek opozarja, da so tudi druge cerkve, krščanske skupnosti in druga verstva razvila skrb in tenkočutnost na temo varovanja narave. Povezava znanosti in judovsko-krščanskih duhovnih vrednot Okrožnica se dotika trenutnega ekološkega stanja tako z znanstvenega vidika kakor tudi primerjave s Svetim pismom in judovsko-krščanskim izročilom. Papež Frančišek predlaga, da na vseh ravneh družbenega, gospodarskega in političnega življenja začnemo pošten dialog, ki bo pripeljal do preglednih odločitev.

Besedilo enciklike se nanaša na različne tematske sklope, ki jih papež obravnava z različnih zornih kotov. To so: - povezava med revnimi in krhkostjo planeta, - prepričanje, da je ves svet notranje povezan, - kritika paradigme in oblike moči, ki izhajajo iz tehnologij, - povabilo k iskanju drugačnih načinov razumevanja gospodarstva in napredka, - neprecenljiva vrednost vsakega živega bitja, - človeški smisel varovanja narave, - potreba po iskrenih in poštenih razpravah, - resna odgovornost mednarodne in lokalne politike, - kultura odpadkov in oblikovanje novega življenjskega sloga.

Okrožnica nima statusa nezmotljivosti Enciklika predstavlja uradno stališče cerkvenega učiteljstva (papeža) do določene teme na področju verskega nauka oziroma morale, nima pa statusa nezmotljivosti. V encikliki so predstavljeni osnovni moralni in verski kriteriji za presojo posameznih verskih oz. moralnih vprašanj v določenem času in kulturi.

Prevod v slovenščino poleti Besedilo okrožnice je za zdaj dostopno le v nekaterih jezikih, v slovenskem prevodu pa bo izšlo poleti pri založbi Družina.

Ne spreglejte