Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 10. 2013,
11.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vatikan papež Frančišek družina

Nedelja, 27. 10. 2013, 11.00

8 let

Papež: Družina je gibalo zgodovine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Druženje papeža z otroki na srečanju družin spominja na svetovni dan mladih. Stotine pisanih balonov, ki so jih spustili v nebo, simbolizirajo različne vloge članov družin več generacij.

Papež Frančišek se ta konec tedna srečuje z družinami, ki so v Vatikan prispele iz več kot 70 držav. Med 150 tisoč ljudmi so vse generacije, nekatere družine so prišle tudi s prababicami in pradedi.

Brez otrok in ostarelih ni prihodnosti V petek, ko se je končalo zasedanje Papeškega sveta za družino, v katerem so večinoma laiki in zakonci, je papež Frančišek zatrdil: "Družina je gibalo sveta in zgodovine." Otroci in ostareli sta najbolj ranljiva in najbolj pozabljena življenjska pola, je prepričan rimski škof: "Družba, ki ji ni mar za otroke in ki ostarele potiska na obrobje, reže svoje korenine in zatemni svojo prihodnost." Rekel je tudi: "Stari starši so modrost družine, naroda. Narod, ki ne posluša svojih starih staršev, je umirajoč narod."

Tudi sicer je bilo med govori udeležencev slišati veliko besed o upoštevanju enakopravnosti žensk v družini, hkrati pa tudi o različnosti moškega in ženske.

Tri ključne besede V soboto se je na srečanju z družinami na Trgu sv. Petra papež dotaknil odnosa med možem in ženo. Predlaga, naj zakonci pogosto uporabljajo tri ključne besede: prosim, hvala, oprosti. Danes so težki časi, zato so zakoncem lahko v veliko pomoč zakramenti, je prepričan papež Bergoglio. Že v petek je starše povabil, naj z otroki "zapravljajo čas", saj jim bodo tako pokazali, da je ljubezen zastonjska.

Z roko v roki, ne ozirajte se na kulturo začasnega Kristjani lahko po njegovem mnenju v vsakdanjem življenju drugim pokažejo lepoto poroke in krščanske družine. Dodal je: "Tisti, ki se poroči, med zakramentom izreče: 'Obljubljam, da ti bom zvest, v veselju in bolečini, v zdravju in bolezni, in te bom ljubil ter spoštoval vse dni svojega življenja.' Mladoporočenca v tistem trenutku še ne vesta, kaj se bo zgodilo. Ne vesta, katera veselja in bolečine ju čakajo. Odrineta kot Abraham in gresta skupaj na pot. To je zakon. Odriniti in hoditi skupaj, z roko v roki, zaupajoč se veliki Gospodovi roki. Z roko v roki, vedno in za vse življenje! Ne ozirajte se na kulturo začasnega, ki nam razdrobi življenje na koščke!"

Tudi oktober prihodnjega leta bo v znamenju družin. Papež je namreč čez leto dni sklical izredno sinodo, posvečeno družini.

Ne spreglejte