SiolNET. Novice Svet
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Papež prestal operacijo trebušne kile

0,23

termometer

papež Frančišek | V zadnjem času se Papež Frančišek vse pogosteje sooča z različnimi zdravstvenimi težavami.  | Foto: Reuters
V zadnjem času se Papež Frančišek vse pogosteje sooča z različnimi zdravstvenimi težavami. Foto: Reuters

Papež je do 18. junija odpovedal vse avdience, so za francosko tiskovno agencijo AFP potrdili v tiskovnem uradu Svetega sedeža, potem ko so 86-letnemu papežu danes v rimski bolnišnici Gemelli operirali ukleščeno trebušno kilo. Operacijo je papež prestal brez zapletov, so potrdili v Vatikanu.

Vodja tiskovnega urada Svetega sedeža Matteo Bruni je po današnjem sprejemu papeža v bolnišnici sporočil, da naj bi mu popoldne ob splošni anesteziji opravili operacijo z odprto trebušno steno, da bi preprečili zaporo črevesja. Po njegovih besedah je bila operacija nujna zaradi ukleščene trebušne kile, ki Frančišku povzroča bolečine in težave s črevesjem. Povedal je še, da ima pooperativno kilo, ki nastane na mestu predhodne operacije.

Operacija potekala brez zapletov, a Papež ostaja v bolnišnici

Italijanska tiskovna agencija Ansa je nato okoli 18. ure iz virov blizu papežu izvedela, da je operacija končana in da so ga že premestili v njegovo stanovanje na desetem nadstropju klinike. Uspešen zaključek operacije so pozneje z objavo na Telegramu potrdili tudi v tiskovnem uradu Svetega sedeža. Sporočili so, da je operacija trajala tri ure in je potekala brez zapletov.

Ansa je pred tem poročala, da bo papeža operiral zdravnik, ki ga je že pred dvema letoma operiral na črevesju.

Iz Vatikana so še sporočili, da bo Frančišek po operaciji v bolnišnici ostal več dni, da bo lahko popolnoma okreval. Za AFP so nato danes potrdili, da je do 18. junija odpovedal vse avdience in da gre za previdnostni ukrep.

Na kliniki Gemelli je bil papež sicer že v torek, kjer je opravil vnaprej predvidene kontrolne preglede.

V isti bolnišnici je bil konec marca na zdravljenju zaradi bronhitisa, potem ko je imel težave z dihanjem. Konec maja pa je zaradi povišane telesne temperature za en dan odpovedal uradne avdience in obveznosti.

Vse več zdravstvenih težav

V zadnjem času se sicer vse pogosteje sooča z različnimi zdravstvenimi težavami, vendar za zdaj kljub ugibanjem ni nakazal, da bi nameraval odstopiti s položaja vodje katoliške cerkve, kot je storil njegov predhodnik Benedikt XVI.

Julija 2021 so papeža Frančiška, ki prihaja iz Argentine, operirali v splošni anesteziji zaradi črevesne bolezni divertikulitis. Odstranili so mu del debelega črevesa, v bolnišnici pa je preživel deset dni. Lani je povedal, da zaradi neprijetnih stranskih učinkov po anesteziji ne želi operacije kolena.

Papež Frančišek Novice Papež Frančišek spremenil vatikansko ustavo Vatikan Novice Incident v Vatikanu: aretirali moškega, ki je vdrl v območje palače Nataša Pirc Musar, papež Frančišek Novice Pirc Musarjeva na avdienci pri papežu trg sv. Petra in bazilika sv. Petra, Vatikan Trendi Gol moški z napisom na hrbtu v baziliki sv. Petra splezal na oltar
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin