SiolNET. Novice Svet
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Papež bo ob božiču blagoslovil mesto in svet

0,02

termometer

papež f |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Papež Frančišek bo danes opoldne ob tradicionalnem božičnem blagoslovu mestu in svetu, urbi et orbi, nagovoril množico vernikov na Trgu svetega Petra. Z balkona papeške palače v Vatikanu bo verjetno tako kot običajno pozval k miru na svetu.

Lani je Frančišek ob božičnem blagoslovu pozval k miru na Bližnjem vzhodu, spomnil pa je tudi na trpljenje otrok na kriznih žariščih po svetu. Med drugim je omenil Sirijo, Irak in Afriko, pa tudi Venezuelo, Ukrajino in Severno Korejo.

V Vatikanu in drugod so kristjani v božični dan vstopili s polnočnicami, čez dan bodo povsod potekale praznične božične maše.

Martin Golob Novice Želel je postati kmet, novinar ali filozof. Zdaj je duhovnik.

Papež mesto Rim in svet tradicionalno blagoslovi dvakrat letno

Božič je za veliko nočjo drugi največji krščanski praznik. Kristjani verjamejo, da je bil Jezus hkrati bog in človek. Z njegovim rojstvom naj bi se Bog dokončno in nepreklicno zavzel za svet in za človeka ter mu pomagal, da se odreši.

Papež tradicionalno blagoslovi mesto Rim in svet dvakrat letno, in sicer za veliko noč in božič, ter ob svojem prvem javnem nastopu. Ritual papeškega blagoslova se je razvil v 13. stoletju in sodi med apostolske blagoslove.

Frančišek se za razliko od dolgoletnega papeža Janeza Pavla II., ki je blagoslov mestu in svetu podelili v različnih jezikih, običajno drži italijanščine.

Luka Dončić Sportal Kapo dol, lovci na rekorde

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin