Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 9. 2011,
15.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kriza varčevanje

Nedelja, 11. 9. 2011, 15.55

8 let

Papandreu kljub protestom vztraja pri varčevalnih ukrepih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Grški premier George Papandreu je v soboto v letnem govoru o stanju gospodarstva zatrdil, da bo kljub nezadovoljstvu javnosti vztrajal pri varčevalnih ukrepih, da bi rešil zadolženo državo.

Množico je nagovoril v Solunu, kjer se je na protestih proti načrtovanim ukrepom zbralo okoli 25.000 ljudi, prišlo pa je tudi do spopadov s policijo.

"Vsako omahovanje bi bilo nevarno za državo "Na točki, na kateri se trenutno nahaja območje evra, bi bila vsaka preložitev, vsako omahovanje, karkoli drugega kot pa strogo izpolnjevanje naših obvez, nevarno za državo in njene prebivalce," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Papandreu. "Vsakič, ko smo kaj preložili ali omahovali, nas je to drago stalo," je dodal.

Zmanjšali bodo javni sektor Med drugim je ponovil, da bo vlada pospešila privatizacijo in zmanjšala javni sektor, kot sta to zahtevala Evropska unija in Mednarodni denarni sklad. "Dokazali bomo vsem tistim, ki državi napovedujejo propad, da so se motili," je zatrdil v govoru, ki ga je predvajala tudi državna televizija.

Grčija želi zdržati

"Spravili bomo skozi vse velike spremembe, ki bi morale biti izvedene že pred leti. In sprejeli bomo tudi vse druge odločitve, ki so potrebne, da ohranimo državo na nogah," je še povedal.

Vladajoča socialistična stranka Pasok premiera Papandreuja je, da bi dobila mednarodno denarno pomoč, sprejela ostre varčevalne ukrepe, ki med drugim predvidevajo znižanje pokojnin in plač ter zvišanje davkov in starostne meje za upokojitev.

Množični protesti v Solunu V javnosti so ti ukrepi naleteli na neodobravanje, kar se je pokazalo tudi na sobotnem protestu v drugem največjem grškem mestu. Proti protestnikom, ki so, tudi s pomočjo kamnov in palic, nasprotovali vladnim ukrepom, je policija uporabila solzivec in aretirala 102 ljudi. Najmanj dve osebi sta bili ranjeni.

Ne spreglejte