Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 5. 2013,
13.42

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Pakistan Navaz Šarif ZDA

Ponedeljek, 13. 5. 2013, 13.42

2 meseca, 4 tedne

Pakistan do denarja z odločnejšim bojem proti talibanom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Najverjetnejši novi premier Pakistana Navaz Šarif ve, da mora izboljšati odnose z ZDA, če želi z mednarodno finančno pomočjo zagnati gospodarstvo, a to ne bo mogoče brez odločnejšega boja s talibani.

Šarif, ki bo, kot kaže, že tretjič vodil pakistansko vlado, je kot vodja opozicije zagovarjal pogajanja z islamisti namesto boja proti njim in zahteval, da se prenehajo napadi ameriških brezpilotnih letal. Če bo želel doseči uspeh svoje gospodarske politike, mu ne bo treba spremeniti le svojega pogleda, temveč razviti širši konsenz v politično razdeljeni državi, poleg tega pa še prepričati vplivno vojsko, ki najverjetneje ne bo ravno navdušena nad tem, da bi odstranili islamistične elemente.

Akcija ameriških komandosov na začetku maja 2011, v kateri je bil v bližini Abotabada ubit Osama bin Laden, je bila ena najnižjih točk v odnosih med Pakistanom in ZDA v zadnjih letih. Akcija, o kateri naj Washington ne bi obvestil Islamabada, je zaradi kršitve suverenosti močno ujezila Pakistance, ZDA pa so bile jezne, ker se je ameriški sovražnik številka ena skrival na tleh države, ki je sicer njihova deklarirana zaveznica v boju proti terorizmu.

Z zmago Muslimanske lige (PML-N) 63-letnega Šarifa se postavlja vprašanje, v kakšno smer utegne iti pakistansko-ameriško zavezništvo, načeto tudi zaradi smrti pakistanskih civilistov v napadih ameriških brezpilotnih letal. Predsednik ZDA Barack Obama je napovedal, da bo sodeloval z novo pakistansko vlado, čestital Pakistancem za uspešne volitve ter pozdravil "zgodovinski, miren in transparenten prenos civilne oblasti". Šarif je že napovedal, da bo izboljšal odnose z ZDA, in poudaril, da so bili ti v času njegovih prejšnjih dveh mandatov na čelu vlade dobri.

Zapleten trikotnik odnosov med Pakistanom, ZDA in Afganistanom bo na posebej veliki preizkušnji, ko se bodo bojne sile Nata konec leta 2014 umaknile iz Afganistana. Pakistan in Afganistan sta vpletena v boj proti talibanom in ravno zagotavljanje varnosti je bila ob obnovitvi gospodarstva glavna Šarifova predvolilna obljuba. Izpolnjevanje obeh obljub bo šlo z roko v roki. Na kratki rok bo Šarif potreboval finančno pomoč Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke, v obeh institucijah pa imajo precejšen vpliv ZDA. Pakistan bo denar težko dobil, če še naprej ne bo izpolnjeval pričakovanj Washingtona glede odstranjevanja islamističnih militantnih skupin na svojih tleh.

Ne spreglejte