Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 2. 2018,
10.53

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

Natisni članek

Severna Koreja Borut Pahor Pjongčang 2018

Sreda, 21. 2. 2018, 10.53

6 let, 1 mesec

Pahor: Mednarodna skupnost mora bolj pritisniti na Severno Korejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

Borut Pahor | Foto Tamino Petelinšek/STA

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednik republike Borut Pahor je v intervjuju za južnokorejsko tiskovno agencijo Yonhap izrazil podporo prizadevanjem Seula za dialog s Pjongjangom, da bi rešili severnokorejsko jedrsko krizo. Ob tem je menil, da se Severna Koreja morda ne bo zlahka odpovedala jedrskemu orožju, zato bi morala mednarodna skupnost okrepiti pritisk nanjo.

"Glede odločitve južnokorejskega predsednika Mu Džae Ina za pogovore opažam nekaj dvoma in kritik, a priznavam njegov pogum za takšno odločitev. Je težka, a mislim, da je prava," je še dejal Pahor v danes objavljenem pogovoru ob robu obiska v Južni Koreji. Dodal je, da takšno politiko zelo podpira, in presodil, da bo Mun navdih za mednarodno skupnost, ki bo videla, da je vredno tvegati in začeti dialog, namesto da bi tonili globlje v konflikt.

Slovenski predsednik si je ob koncu obiska v Južni Koreji ogledal tudi demilitarizirano območje na meji med Severno in Južno Korejo, kar je v intervjuju za Yonhap označil za "edinstveno izkušnjo". Dejal je, da je s tem dobil še en razlog za podporo Munovim prizadevanjem za dialog.

Pahor podpira sankcije

Po Pahorjevem mnenju bi moral južnokorejski predsednik zdaj v prvi vrsti doseči konsenz v svoji državi, za kar si sicer že prizadeva, a ga čaka še veliko dela. "Morda je to najtežji del njegove naloge. Spoštujem ga, ker to dela."

Pahor je tudi izrazil skrb, da se bo Severna Koreja zelo težko odpovedala jedrskemu orožju, saj je to edini vzvod, ki ga trenutno ima. Zato slovenski predsednik ne podpira le dialoga, ampak tudi sankcije, s katerimi bi Pjongjang prepričali, da se odpove jedrskim ambicijam. Po njegovem mnenju bi pritisk na Severno Korejo lahko okrepila Kitajska. Ob tem je namignil, da bi tu lahko posredovala tudi Slovenija, ki ima dobre odnose s Kitajsko in Rusijo.

"Slovenija ima diplomatske stike s Severno Korejo"

Za preboj v pogajanjih o severnokorejskem jedrskem orožju so po Pahorjevem mnenju pomembna neposredna pogajanja med ZDA in Severno Korejo. Ob tem je pozval Seul, naj v tem procesu tesneje sodeluje z Washingtonom.

Na vprašanje, kakšno vlogo bi lahko igrala Slovenija pri pogovorih med ZDA in Severno Korejo, s katerima ima dobre odnose, je Pahor odvrnil, da je država pripravljena pomagati. Kot je pojasnil, ima Slovenija diplomatske stike s Severno Korejo. Svojo pomoč je ponudil tudi južnokorejskemu kolegu, če bo ta presodil, da jo potrebuje.

Ne spreglejte