Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 7. 2013,
16.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Borut Pahor Makedonija obisk

Sreda, 17. 7. 2013, 16.12

8 let

Pahor makedonskemu predsedniku podaril košarkarski dres in žogo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik Borut Pahor je končal uradni obisk v Makedoniji. Ogledal si je hidroelektrarno Sv. Petka in se ločeno sestal s predsednikom parlamenta Trajkom Veljanovskim in premierjem Nikolo Gruevskim.

Z makedonskim kolegom Gjorgeom Ivanovom sta se udeležil sprejema za člane slovensko-makedonskega poslovnega združenja. Na sprejemu je potekala tudi promocija Evropskega prvenstva v košarki, ki bo septembra v Sloveniji. Ob tej priložnosti je Pahor gostitelju izročil simbolični darili, košarkarski dres in žogo, so sporočili iz urada predsednika. Ivanov je izrazil prepričanje, da bo Slovenija organizirala uspešno prvenstvo. Ocenil je še, da bi Makedonija že bila članica EU, če bi unija uporabljali športna pravila.

Gradnji hidroelektrarne je vodil slovenski Riko Predsednik Pahor je zadnji dan obiska obiskal hidroelektrarno Sv. Petka na reki Treski. Gradnjo 75 milijonov evrov vredne hidroelektrarne, ki predstavlja eno največjih investicij na področju energetike na Zahodnem Balkanu v zadnjih letih, je vodil slovenski Riko. Ta je pri izvajanju projekta povezal številne slovenske družbe in makedonske podizvajalce.

Pahor je pohvalil povezovanje slovenskih podjetij v grozdje, ki tako predstavljajo pomemben način za pridobivanje večjih poslov v tujini. Poudaril je, da obstaja še veliko neizkoriščenih poslovnih priložnosti in da je projekt izgradnje te hidroelektrarne primer dobre prakse sodelovanja podjetij dveh prijateljskih držav, v tem primeru Slovenije in Makedonije.

Makedonija si želi nadaljevati z integracijo v evroatlantske povezave S predsednikom sobranja Veljanovskim sta govorila predvsem o vlogi parlamentov pri prilagajanju zakonodaje na poti v evroatlantske povezave. Makedonski sogovornik mu je predstavil notranjepolitične razmere v državi in delo sobranja ter težave, s katerimi se soočajo. Izrazil je tudi željo, da bi Makedonija nadaljevala z integracijo v evroatlantske povezave, ob tem pa izrazil obžalovanje, da odprta vprašanja s sosedo Grčijo ne rešujejo, ampak problem ostaja na isti točki.

Dodal je, da je sicer politično stanje v Makedoniji stabilno, vendar je nujno, da se nadaljuje z začetimi reformami. Pahorju je izročil tudi vabilo za predsednika državnega zbora Janka Vebra za obisk v Makedoniji, z željo, da bi nadaljevali intenzivno sodelovanje med političnimi strukturami obeh držav.

S predsednikom vlade o procesu Brdo V pogovoru s predsednikom vlade Gruevskim sta se dotaknila aktualnih vprašanj, povezanih z EU in njenim prihodnjim razvojem. Izmenjala sta poglede na razmere na Zahodnem Balkanu ter poudarila pomen regionalnega sodelovanja, pri čemer sta se strinjala o pomembnosti vrha procesa Brdo prihodnji teden v Sloveniji. Govorila sta tudi o povečanju gospodarskega sodelovanja med državama.

Predsednik republike je položil tudi venec k spomeniku padlim junakom za Makedonijo, so še sporočili iz Pahorjevega urada.

Ne spreglejte