SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Otroci tujcev, rojeni v Italiji, bodo dobili državljanstvo

2

termometer

 | Foto:
Italija namerava podeliti državljanstvo otrokom priseljencev, če so se ti otroci rodili v državi. Po trenutni zakonodaji mora biti za prejem državljanstva vsaj en starš italijanski državljan.

Italijanska ministrica za integracijo Cecile Kyenge se bo z načrtovano zakonodajo uprla kritikom načrtovane reforme, ki ji nasprotujejo tudi nekateri v vladni koaliciji.

Kyengejeva je na novinarski konferenci v Rimu zatrdila, da bo nadaljevala s prizadevanji za izvedbo te reforme v prvih mesecih prihodnjega leta. Gre za najodločnejšo zavezo člana velike koalicije premiera Enrica Lette, ki pa je glede te problematike razdeljena.

Reforma bi lahko tako ogrozila stabilnost vlade Spremembe zakonodaje o državljanstvu je cilj Lettine in Kyengejine levosredinske Demokratske stranke. A temu nasprotuje njena koalicijska partnerica, konservativna Nova desna sredina notranjega ministra Angelina Alfana. Odločnost Kyengejeve za izvedbo reforme bi lahko tako ogrozila stabilnost vlade.

V Italiji sicer trenutno velja, da državljanstvo pridobijo samo otroci, ki imajo vsaj enega starša z italijanskim državljanstvom. Kyengejeva pa si želi, da bi bili državljanstva deležni vsi, ki so rojeni na italijanskih tleh, ne glede na državljanstvo staršev.

A temu nasprotujejo številne opozicijske sile, kot so gibanje Pet zvezd Beppeja Grilla, priseljencem nenaklonjena Severna Liga in tudi Naprej Italija bivšega premiera Silvia Berlusconija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin