SiolNET. Novice Svet
7,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Osupljiv dosežek države, ki je daleč pred vsemi

7,03

termometer

Izrael, cepljenje
V Izraelu so cepljenje začeli 19. decembra. Foto: Reuters

V Izraelu je prvi odmerek cepiva proti bolezni covid-19 prejelo že več kot milijon ljudi. Država z 8,9 milijona prebivalcev je tako po številu porabljenih odmerkov cepiva na 100 ljudi daleč pred vsemi drugimi na svetu. Po uspešnosti ji sledita Bahrajn in Velika Britanija, je razvidno iz spletnega sledilnika, ki je povezan z univerzo v Oxfordu.

V Izraelu so v povprečju porabili 12,59 odmerka na 100 ljudi. Sledita Bahrajn s 3,53 in Velika Britanija z 1,39 odmerka na 100 ljudi. 

V Izraelu, kjer so cepljenje začeli 19. decembra, dnevno cepijo okoli 150 tisoč ljudi. Prednost pri cepljenju proti novemu koronavirusu imajo starejši od 60 let, zdravstveni delavci in ranljive osebe. V okviru strategije cepljenja stopijo v stik z vsakim, ki je na vrsti za odmerek, poroča BBC.

Peter Jančič Siol Plus Vesel je žrtev Čeferinove perestrojke

Za cepivo so se začeli pogajati že v zgodnji fazi pandemije

Izrael si je s pogajanji dobavo cepiva, ki sta ga razvila ameriški Pfizer in nemški BioNTech, zagotovil že v zgodnji fazi pandemije. Cepivo, ki mora biti shranjeno v posebnih hladilnikih na –70 stopinjah Celzija, imajo varno razdeljeno v manjše pošiljke, kar jim omogoča dostavo v odročnejše dele države, poudarja zdravstveni minister Yuli Edelstein.

Premier Benjamin Netanyahu napoveduje, da bi se epidemija v državi lahko končala že februarja.

s Novice Krvav džihadistični napad: okoli 100 mrtvih

Po svetu so do sedaj uporabili že več kot 12 milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19. Za večino cepiv proti covidu-19, ki so trenutno v uporabi po svetu, mora oseba prejeti dva odmerka, da je zaščita učinkovita. Med obema cepljenjema mora biti več kot teden dni.

Po absolutnem številu izdanih odmerkov cepiva je na prvem mestu Kitajska, kjer so do 31. decembra izdali 4,5 milijona odmerkov. Sledijo ZDA, kjer so do 30. decembra izdali 4,2 milijona odmerkov, poroča STA. 
sneg Novice Idilični nočni prizori: ponekod zapadlo skoraj pol metra novega snega #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin