Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 5. 2021,
10.41

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

3

Natisni članek

vesolje raketa Kitajska

Nedelja, 9. 5. 2021, 10.41

2 leti, 11 mesecev

Ostanki kitajske rakete pristali v bližini Maldivov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

3

Dolgi pohod-5b, raketa, izstrelitev | Raketa je padla v Indijski ocean, severno od Maldivov. | Foto Reuters

Raketa je padla v Indijski ocean, severno od Maldivov.

Foto: Reuters

Velik del kitajske rakete, ki je pred dnevi ponesla v vesolje glavni modul prihodnje kitajske vesoljske postaje, se je minulo noč vrnil v Zemljino atmosfero in razpadel nad Indijskim oceanom, je sporočila kitajska vesoljska agencija.

Ob pomislekih tujih strokovnjakov glede nevarnosti nenadzorovanega padca 18 ton težke rakete na Zemljo so na kitajski strani poudarili, da je večina rakete razpadla in bila uničena že med padanjem. 

"Po spremljanju in analizi je zadnja stopnja razbitin rakete Dolgi pohod 5B 9. maja 2021 ob 10.24 (4.24 po srednjeevropskem času) znova vstopila v atmosfero," je sporočila kitajska vesoljska agencija in navedla koordinate točke v Indijskem oceanu v bližini Maldivov.

Po navedbah storitve Space-Track, ki uporablja podatke ameriške vojske, so ameriški sistemi raketo nazadnje zabeležili na območju Savdske Arabije. "Operaterji potrjujejo, da je raketa dejansko padla v Indijski ocean, severno od Maldivov," je tvitnila.

Kitajska raketa
Novice Deli kitajske rakete bodo v prihodnjih dneh nenadzorovano padli na Zemljo

Strokovnjaki se niso zmotili

Gibanje rakete je bilo v skladu z napovedmi strokovnjakov, da bodo razbitine najverjetneje padle v ocean, saj 70 odstotkov Zemlje pokriva voda. Ker je šlo za nenadzorovano padanje, je bilo zanimanje javnosti veliko, ob tem pa tudi ugibanj, kje bo pristala.

Po prvem poletu rakete Dolgi pohod 5B so maja 2020 njeni deli padli na območje Slonokoščene obale, kjer so poškodovali več domov in vasi. V ameriški vesoljski agenciji Nasa so to označili kot zelo nevarno.

Z raketo, ki je danes padla na Zemljo, je Kitajska pretekli teden v vesolje poslala glavni modul za svojo prihodnjo vesoljsko postajo Tiangong (Nebeška palača), ki bo predvidoma končana prihodnje leto.

Ne spreglejte