Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 10. 2024,
6.13

Osveženo pred

50 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Natisni članek

Madžarska predsedovanje EU Viktor Orban

Sreda, 9. 10. 2024, 6.13

50 minut

Orban v Starsbourgu: Naredimo Evropo spet veliko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06
Viktor Orban | Orban je na torkovi novinarski konferenci ob robu plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta spregovoril o prihodnosti EU, rekoč da Evropa ne bo popolna, dokler ne bodo v EU vstopile države Zahodnega Balkana.  | Foto Reuters

Orban je na torkovi novinarski konferenci ob robu plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta spregovoril o prihodnosti EU, rekoč da Evropa ne bo popolna, dokler ne bodo v EU vstopile države Zahodnega Balkana.

Foto: Reuters

Madžarski premier Viktor Orban bo danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu predstavil prioritete madžarskega predsedovanja Svetu EU, ki se je začelo 1. julija. V Budimpešti med prednostnimi nalogami med drugim poudarjajo konkurenčnost, krepitev obrambne industrije in boj proti nezakonitim migracijam.

Slogan madžarskega predsedovanja, ki ga zaznamuje tranzicija v institucijah EU po junijskih volitvah, se glasi Naredimo Evropo spet veliko, s čimer naj bi želeli poudariti, da so članice unije močnejše, ko delujejo skupaj.

Madžarska vlada je ob prevzemu predsedovanja 1. julija med prioritetami med drugim navedla gospodarsko konkurenčnost EU, krepitev evropske obrambne politike in industrije, zajezitev nezakonitih migracij, kohezijsko in kmetijsko politiko ter demografske izzive.

Napoveduje velike spremembe v evropski politiki 

Prioriteta naj bi bila tudi širitev unije. Orban je na torkovi novinarski konferenci ob robu plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta spregovoril o prihodnosti EU, rekoč da Evropa ne bo popolna, dokler ne bodo v EU vstopile države Zahodnega Balkana. V ta namen bo Madžarska organizirala tudi vrh držav EU in Zahodnega Balkana.

Na novinarski konferenci je bil tudi kritičen do evropskih elit in napovedal velike spremembe v evropski politiki. Naznanil je tudi, da bo v primeru zmage republikanca Donalda Trumpa na predsedniških volitvah v ZDA "odprl šampanjec".

Orban bi moral Evropski parlament nagovoriti že septembra, a je obisk v Strasbourgu zaradi poplav v domovini odpovedal.

Marton Gyekiczki, opozicijski politik
Novice Orbanovemu kritiku prekipelo. #video
Viktor Orban
Novice Orban bo spregovoril pred evropskimi poslanci
Ne spreglejte