Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 7. 2011,
14.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 1. 7. 2011, 14.39

8 let

Orban in Tusk sta se ob predaji štafete EU obdarila z vinom in sabljo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Madžarski premier Viktor Orban je predsedniku poljske vlade Donaldu Tusku predal štafeto predsedovanja EU.

Ob tem ga je obdaril s sodčkom madžarskega tokaja, v zameno pa je od poljskega kolega dobil sabljo. Madžari in Poljaki so pojasnili, da se za to obdaritvijo skriva simbolizem odnosa med državama, češ da pijeta vino druga druge in se borita druga za drugo. Viri v Varšavi so v šali povedali, da so ob kupovanju sablje za Orbana dobili navodilo, da ta ne sme biti ostra, saj jo lahko celo res uporabi. Sproščeno vzdušje Novinarska konferenca madžarskega in poljskega predsednika vlade je potekala v sproščenem vzdušju. Orban je Tusku med drugim svetoval, naj kljub obveznostim med predsedovanjem ne neha igrati nogometa. Tusk pa je dejal, da je "Viktor nedvomno najboljši nogometaš med predsedniki vlad v EU". V teh težkih časih predsedoval "brezhibno" Poleg tega je Tusk čestital Orbanu, da je v teh težkih časih predsedoval "brezhibno". Čestital mu je predvsem za uspešno končana pogajanja s Hrvaško, za katera se je po njegovih besedah še pred nekaj meseci zdelo, da bo njihova sklenitev preložena.

Orban je poleg Hrvaške kot glavna dosežka madžarskega predsedovanja izpostavil strategijo o Romih in napredek pri gospodarskem upravljanju.

Tusk pa je izpostavil začetek razprave o naslednjem večletnem proračunu EU, ki so jo sprožili v sredo ob predstavitvi predloga Evropske komisije. Poudaril je, da je proračun EU pripravljen za evropsko skupnost in da ne sme biti rezultat težke in občasno neusmiljene konkurence med nacionalnimi interesi.

Orban je Tusku podaril sodček tokaja Orban je Tusku predsedovanje predal s simbolno predajo zastave EU in štafete. Ob tem mu je podaril sodček tokaja, da bodo z njim nazdravili uspešnemu poljskemu predsedovanju. Tusk pa je ob tem dejal, da je madžarsko vino tako dobro, da je glavno vino poljskega predsedovanja.

Poljski novinarji so Orbana vprašali, kakšne praktične nasvete bi dal Tusku. Madžarski premier je na to odgovoril, da ne more dati dobrih namigov ali nasvetov, saj v tem poklicu sicer nikoli ne škodi, če si izobražen, a da je 90 odstotkov uspeha odvisnega od improvizacije.

Tusk pa je povedal, da je od Viktorja dobil neprecenljiv nasvet, kako nastopati v odnosu do nekaterih evropskih voditeljev. Ker sta o tem govorila tajno, bo te nasvete lahko izkoristil, saj nihče ne ve, o kom sta govorila, je še dejal Tusk.

"Orban je še vedno v dobri kondiciji" Za konec je poljski premier dejal, da je Orban "živ - hvalabogu živ - primer" tega, da se predsedovanje da preživeti. "Še vedno si v dobri kondiciji, čeprav malo bolj utrujen kot običajno," je še dejal Orbanu na novinarski konferenci ob predaji predsedovanja.

Tusk tudi z Barrosom in Van Rompuyem Tusk se je sicer sestal tudi s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem, čeprav bo formalno uvodno srečanje Evropske komisije in poljske vlade, ki velja za pravi zagon predsedovanja, čez en teden.

Barroso in Van Rompuy se bosta poleg predsednika Evropskega parlamenta Jerzyja Buzeka ter Tuska in poljskega predsednika Bronislawa Komorowskega drevi v Varšavi predvidoma udeležila gala koncerta v okviru slovesnosti ob začetku predsedovanja Poljske Svetu EU.

Ne spreglejte