TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
8. 1. 2016,
20.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

rokomet Slovenija Švedska

Petek, 8. 1. 2016, 20.49

6 let, 7 mesecev

Reprezentanca, ki je "odstavila" nekdanjega selektorja

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Švedska je prvi tekmec Slovenije na evropskem prvenstvu. Tradicionalni selektorski tandem Staffan Olsson in Ola Lindgren ima ekipo za oblizniti prste.

V švedski zasedbi, ki je izpustila svetovno prvenstvo in bo lov na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre zanjo osrednja naloga, se modrost izkušenj prepleta z nadobudnostjo. Tretjina igralcev prihaja iz bundeslige, in to ne "kar nekih" klubov, ampak večinoma iz Flensburga in Kiela. V vratih je "večni" Matthias Andersson, ki je pri 37 letih motiviran kot mladenič. Njegova menjava je izvrstni Mikael Appelgren.

Na levem krilu je rekorder po nastopih, atipično, a izjemno krilo Jonas Källman. Za njegovega soigralca pri Picku Deana Bombača ni nikakršnega dvoma, kdo je na tem položaju najboljši na svetu. Ne le v napadu, izjemno neugoden je tudi v obrambi. Na drugi strani ima svojo ordinacijo lovoriki Niklas Ekberg iz Kiela.

Steber, ki ni steber

V središču švedske obrambe je Tobias Karlsson, najboljši obrambni igralec EP 2014, ki napada ne vidi niti od daleč. Andreas Nilsson, odlični prijatelj Gašperja Marguča, je steber, na katerega se bo Švedska naslonila na črti v napadu. Čeprav steber zaradi njegove impresivne okretnosti niti ni najprimernejši izraz.

Morda je pogojno šibka točka Švedov lahko kanček manj udarna zunanja linija – odlični Jim Gottfridsson je poškodovan, ni niti Kima Anderssona in Kima Ekdahladu Rietza–, ki pa na primer premore vzhajajočo zvezdo Lukasa Nilssona iz Ystada. Ta levi zunanji je na primer v pokalu EHF na dveh tekmah zabil – pozor – 28 golov. Ni dileme, da Slovence na uvodu prvenstva čaka peklensko težka naloga.

Dodatna motivacija bi utegnili biti zadnji medsebojni tekmi. Lani aprila v Växyöju je Slovenija prikazala eno najslabših iger zadnjih let. Kljub remiju kasneje v Celju se je moral od reprezentance posloviti nekdanji selektor Boris Denič.

Ne spreglejte