Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 7. 2023,
17.19

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

Natisni članek

sodba italija spolni napad nadlegovanje

Nedelja, 16. 7. 2023, 17.19

9 mesecev, 2 tedna

Oproščen spolnega napada, saj je najstnico otipaval "le med pet in deset sekund"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

Italijanski sodnik je izzval ogorčenje, potem ko je šolskega hišnika oprostil spolnega napada na najstnico, ker je otipavanje trajalo "le med pet in deset sekund", poroča The Guardian. 

17-letna učenka šole v Rimu se je aprila 2022 pritožila, da jo je hišnik otipaval, ko je s prijateljico hodila po stopnišču. Povedala je, da so ji hlače padle s pasu, in ko jih je vlekla navzgor, je začutila, da se nekdo z rokami dotika njene zadnjice, z rokami naj bi segel tudi pod spodnje hlačke. Povedala je, da je hišnik, ko se je obrnila, prenehal z otipavanjem in ji rekel: "Ljubica, veš, da sem se šalil."

66-letnemu Antoniu Avoli se je nato začelo sojenje zaradi obtožb spolnega napada, tožilstvo pa je, če bo obsojen, zahtevalo triletno zaporno kazen. Avola je priznal, da je otipaval učenko, vendar je dejal, da je bila šala. Sodnik je presodil, da je otipavanje trajalo "le med pet in deset sekund" in je bilo zato preveč bežno, da bi ga lahko obravnavali kot kaznivo dejanje.

Za časnik Corriere della Sera je najstnica, ki je bila žrtev tega napada, povedala, da incident ni bil šala. "To ni pravica," je dodala. "Počutim se izdano – najprej od šole, kjer se je to zgodilo, zdaj pa še od sodišča. Začenjam misliti, da sem se zmotila, ko sem zaupala institucijam."

Italijani ogorčeni: na TikToku objavljajo posnetke, na katerih se deset sekund dotikajo intimnih delov telesa 

Italijani so svoje ogorčenje izrazili na družbenih omrežjih z objavo videoposnetkov, na katerih se deset sekund dotikajo intimnih delov telesa. S tem so želeli dokazati, da je deset sekund dolgo obdobje, ki lahko povzroči nelagodje in spremeni človekovo življenje. 

Trend je začel igralec Belega lotosa Paolo Camilli, prevzela sta ga najvidnejša italijanska vplivnica Chiara Ferragni in vplivnež Francesco Cicconetti, ki je na TikTok zapisal: "Kdo se odloči, da deset sekund ni dolga doba? Kdo meri sekunde, ko te nadlegujejo?"

Lokalni sindikat, ki zastopa srednješolce, "Rete degli Studenti Medi del Lazio" je na Facebooku zapisal, da "to ni šala, v tem ni nič smešnega".

Razsodbo so kritizirale tudi ženske skupine. "Kratko tipanje je nadlegovanje v vseh pogledih," je dejala Elisa Ercoli, predsednica Differenza Donna.

Italijanski sodniki so bili v preteklosti že kritizirani zaradi podobnih sodb. Leta 2017 je sodnik v Anconi dva moška oprostil posilstva, deloma zato, ker je dejal, da je bila žrtev videti preveč možata, da bi bila privlačna.
Donald Trump
Novice Ameriška pisateljica vložila tožbo proti Trumpu zaradi spolnega napada
Bill Cosby
Trendi Cosbyja spolnih napadov obtožilo še devet žensk
Novice Deklico najprej prisilil v pošiljanje fotografij, nato pa še v spolni odnos #video
 
Ne spreglejte