SiolNET. Novice Svet
0,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ameriška pisateljica vložila tožbo proti Trumpu zaradi spolnega napada

0,20

termometer

Donald Trump | Pisateljica trdi, da je obdržala obleko, na kateri naj bi bili sledovi Trumpove DNK. | Foto: Reuters
Pisateljica trdi, da je obdržala obleko, na kateri naj bi bili sledovi Trumpove DNK. Foto: Reuters

Pisateljica in novinarka E. Jean Carroll, ki je nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa javno obtožila, da jo je pred skoraj 30 leti skušal posiliti, je na newyorškem zveznem sodišču v četrtek pričakovano vložila nadgrajeno tožbo proti njemu. Leta 2019 ga je tožila zaradi obrekovanja, zdaj pa je k temu dodala prizadejanje telesne poškodbe.

Odvetniki 78-letne E. Jean Carroll so tožbo vložili takoj, ko je v četrtek v New Yorku stopil v veljavo nov zakon, sprejet v času krepitve gibanja Jaz tudi, ki se bori proti nasilju nad ženskami. Ta žrtvam spolnih napadov, ki storilcev doslej niso mogle tožiti zaradi preteka zastaralnega roka, omogoča, da poiščejo pravico na sodišču tudi desetletja po napadu.

Donald Trump, zaseženi dokumenti Novice Trump v davčnih napovedih več kot desetletje prijavljal izgubo

Trdi, da jo je skušal posiliti v garderobi veleblagovnice

Carrollova trdi, da jo je Trump skušal posiliti v garderobi veleblagovnice Bergdorf & Goodman na 5. aveniji na Manhattnu, nasproti Trumpovega stolpa. To naj bi se zgodilo konec leta 1994 ali v začetku leta 1995, tožnica se ne spomni točnega datuma, je pa obdržala obleko, na kateri naj bi bili sledovi Trumpove DNK. Trump je obtožbe zanikal in pisateljico leta 2019 označil za lažnivko, saj da ni njegov tip, zaradi česar ga je takrat prvič tožila.

V novi tožbi Carrollova zahteva nedoločeno odškodnino za psihično škodo, bolečine in trpljenje, izgubo dostojanstva in okrnitev ugleda. Pisateljičina prejšnja tožba bo predvidoma obravnavana na sodišču januarja prihodnje leto, sodnik pa se lahko odloči, ali bo v sojenje vključil tudi navedbe iz nove tožbe.

Molčala je iz strahu pred maščevanjem

Trumpova odvetnica v tej zadevi Alina Habba je dejala, da spoštuje in občuduje tiste, ki se odločijo za tožbo na podlagi novega zakona zvezne države New York. Toda po njeni oceni je "ta primer žal zloraba namena tega zakona, ki ustvarja grozen precedens, ki tvega delegitimizacijo verodostojnosti dejanskih žrtev", je povedala za AFP.

Carrollova je sicer svojo zgodbo o Trumpovem spolnem napadu nanjo prvič predstavila v knjigi What Do We Need Men For? iz leta 2019. V novi tožbi je ponovila, da je več kot 20 let molčala iz strahu pred maščevanjem, vendar si je po letu 2017 in krepitvi gibanja Jaz tudi premislila.

Twitter, Elon Musk Novice O vrnitvi Trumpa na Twitter vprašal kar uporabnike Elon Musk, Twitter Novice Požrl je lastno obljubo: Musk Trumpa vrnil na Twitter

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin