Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
31. 12. 2020,
15.22

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,22

10

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus

Četrtek, 31. 12. 2020, 15.22

3 leta, 3 mesece

Opozoril je na skrivnostno novo pljučnico, hoteli so ga utišati

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,22

10

Li Wenliang | Li Wenliang - zdravnik, ki je prvi opozoril na novi koronavirus.  | Foto Guliver Image

Li Wenliang - zdravnik, ki je prvi opozoril na novi koronavirus.

Foto: Guliver Image

Včeraj je minilo eno leto od prvega koraka proti spopadu s kataklizmo globalnih razsežnosti, pandemijo bolezni covid-19. Mlad kitajski zdravnik je 30. decembra kolege obvestil, da imajo v bolnišnici opravka s posebej zahtevnim pljučnim obolenjem, ki ga povzroča še neznana oblika koronavirusa. Kitajske oblasti so nato poskusile preprečiti, da bi ta informacija prišla v javnost, a je bilo že prepozno. Zdravnik, ki ga Kitajci danes slavijo kot junaka, je tudi sam umrl zaradi posledic bolezni covid-19. 

3. januarja letos so bile oči večjega dela sveta uprte v Iran, kjer so Združene države Amerike po ukazu predsednika ZDA Donalda Trumpa z dronom izvedle atentat na generala Kasema Solejmanija. V Avstraliji je medtem gorelo kot še nikoli v zgodovini države. Leto 2020 je res vstalo z levo nogo.

Li Wenliang, 33-letni kitajski zdravnik iz mesta Wuhan, je imel tistega dne druge skrbi. Zaslišala ga je namreč wuhanska policija in ga opozorila pred širjenjem neresnične informacije, da se je na tržnici Huanan sedem ljudi okužilo z neznanim virusom in da kažejo simptome, značilne za bolezen sars (hud akutni respiratorni sindrom).

Ko je kitajski zdravnik Li Wenliang prvič opozoril na neznan virus, je bilo v kitajski provinci Hubei, kjer je tudi mesto Wuhan, po ocenah zdravnikov z novim koronavirusom najverjetneje okuženih že več kot 200 ljudi.  | Foto: Reuters Ko je kitajski zdravnik Li Wenliang prvič opozoril na neznan virus, je bilo v kitajski provinci Hubei, kjer je tudi mesto Wuhan, po ocenah zdravnikov z novim koronavirusom najverjetneje okuženih že več kot 200 ljudi. Foto: Reuters

Mladi zdravnik je moral podpisati izjavo, da bo tiho. V nasprotnem primeru mu je grozil kazenski pregon, so bili jasni na policiji.

Kasneje, ko se je na širšem območju Kitajske že šušljalo o osmih "razpihovalcih govoric", ki naj bi odkrili neznan virus - Li Wenliang je sodeloval še s sedmimi zdravniki -, je kitajska državna televizija CCTV predvajala vsebine, ki so podpirale sankcije zoper Lijevo žvižgaštvo. Očitno je bilo, da kitajska komunistična partija, upraviteljica CCTV, ni želela, da njegovo odkritje doseže javnost.

Ta fotografija posvetila zdravniku Li Wenliangu je bila posneta danes na wuhanskem sejmišču, kjer trenutno poteka razstava o boju proti bolezni covid-19. Isti razstavni prostori so bili februarja letos zasilna bolnišnica za paciente s covid-19. | Foto: Reuters Ta fotografija posvetila zdravniku Li Wenliangu je bila posneta danes na wuhanskem sejmišču, kjer trenutno poteka razstava o boju proti bolezni covid-19. Isti razstavni prostori so bili februarja letos zasilna bolnišnica za paciente s covid-19. Foto: Reuters

Bilo je že prepozno. Ne le, da je wuhanski center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi že 31. decembra 2019, dan po tem, ko je Wenliang prvič opozoril na skrivnostno novo pljučnico, o tem obvestil Svetovno zdravstveno organizacijo, Kitajci so tudi začeli množično zbolevati. 

koronavirus kitajska
Novice Novo razkritje: so vsemu svetu ves čas namerno lagali?

Do 4. februarja letos, ko je kitajsko vrhovno sodišče odločilo, da bi bil kazenski pregon Lija in še sedmih njegovih zdravniških kolegov nezakonit, so na Kitajskem potrdili že več kot 24 tisoč okužb z novim koronavirusom. Toliko jih je bilo "uradno", seveda - pred dnevi je v javnost namreč prišla informacija, da so bile resnične številke morda desetkrat višje.

Li Wenliang je zaradi žvižgaštva zaslovel tudi zunaj Kitajske. To je poster z njegovim obrazom v češki prestolnici Pragi.  | Foto: Reuters Li Wenliang je zaradi žvižgaštva zaslovel tudi zunaj Kitajske. To je poster z njegovim obrazom v češki prestolnici Pragi. Foto: Reuters

Tudi Li Wenliang je bil med nesrečneži, ki so staknili okužbo in izkusili najtežji potek bolezni. Ni mu je uspelo premagati, umrl je 7. februarja.

Kitajski državni mediji so najprej sicer napačno poročali o njegovi smrti - najprej, da je umrl 6. februarja, nato, da je še vedno živ, na koncu pa vendarle, da je umrl 7. februarja. 

Li Wenliang v bolnišnici 3. februarja 2020. Fotografija je nastala štiri dni pred njegovo smrtjo. | Foto: Reuters Li Wenliang v bolnišnici 3. februarja 2020. Fotografija je nastala štiri dni pred njegovo smrtjo. Foto: Reuters

Danes Wenliang velja za enega od kitajskih narodnih herojev in eno največjih, če ne celo največje ime leta 2020. Njegov profil na družbenem omrežju Weibo se je spremenil v steno malikovanja in objokovanja.

Kitajski uporabniki sporočila pod njegovo zadnjo objavo, v kateri je 1. februarja zapisal, da je še vedno pozitiven na novi koronavirus, puščajo vsakih deset sekund. 

Še tedne po Lijevi smrti so na Kitajskem prirejali ulične spominske slovesnosti.  | Foto: Reuters Še tedne po Lijevi smrti so na Kitajskem prirejali ulične spominske slovesnosti. Foto: Reuters

Preberite tudi:

Lenart, testiranje
Novice V sredo potrdili več kot 2.400 novih okužb
Janez Janša
Novice Janša: Strnimo vrste v boju z zahrbtno boleznijo, ki je enaka grožnja za vse #video
Ne spreglejte