SiolNET. Novice Svet
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Opica izgubila pravdo o avtorskih pravicah za selfi

0,68

termometer

Slavni avtoportret opice vrste makak je sprožil dvoletno pravdo o tem, kdo je nosilec avtorskih pravic za fotografijo. Ameriško sodišče je te dni odločilo, da pravice trženja znamenite fotografije pripadajo poklicnemu britanskemu fotografu Davidu Slaterju, čigar opremo za selfi je uporabil makak Naruto.

Fotografija je nastala leta 2011 v nacionalnem parku Tangkoko na indonezijskem otoku Sulawesi. David Slater je fotografski aparat postavil na stojalo in nato svojo opremo za nekaj minut pustil brez nadzora, medtem pa je enega od makakov premagala radovednost in je pritisnil na sprožilec fotoaparata. Nastala je ena najbolj prisrčnih fotografij iz divjine.

Makakov selfi je postal hit, sprožil pa je tudi debato o avtorskih pravicah. Leta 2015 je organizacija Peta (People for the Ethical Treatment of Animals), ki se bojuje za pravice živali, na sodišču v San Franciscu vložila tožbo, s katero je zahtevala, da gre izkupiček od prodaje priljubljene fotografije makaku Narutu, ki naj bi bil po mnenju Pete avtor sebka.

Sodniki so nazadnje presodili v korist fotografa Slaterja in odločitev argumentirali s tem, da makak ni zmožen uveljavljati komercialnih pravic za fotografijo. Slater je dokazoval tudi, da brez njegove fotografske opreme znamenitega sefija ne bi bilo, medtem ko je Peta zagovarjala stališče, da se mora zaščita avtorstva razširiti tudi na neljudi.

Sodišče je, kot že rečeno, ugodilo Slaterju, a ta je delno vendarle popustil in se zavezal, da bo 25 odstotkov denarja, ki ga bo iztržil s prodajo Narutovega selfija, namenil organizacijam, ki se v Indoneziji bojujejo za zaščito makakov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin