Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2019,
20.17

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

3

Natisni članek

Pag nasilje otroci policija

Ponedeljek, 4. 3. 2019, 20.17

5 let, 1 mesec

Tragedija na Pagu: oče bi se lahko skliceval na neprištevnost #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

3

Hrvaško že več dni pretresa dejanje očeta, ki je na Pagu svoje štiri mladoletne otroke, najmlajši je star komaj tri leta, vrgel čez balkon. Več dni po tragediji je storilec Josip Rodžak prekinil svoj molk. Izjavil je, da ima rad svoje otroke, in dodal, da ne ve, zakaj je storil omenjeno dejanje.

Številni zdaj ugibajo, ali želi Josip Rodžak s tem izigrati hrvaški pravosodni sistem in si na račun neprištevnosti namesto 50-letne zaporne kazni prislužiti zgolj nekajmesečno zdravljenje v psihiatrični bolnišnici, so poročali v oddaji Danes na Planetu.

Po hudi travmi je zdravstveno stanje štirih otrok danes stabilno. "Jutri bo otroke pregledal še klinični psiholog in ocenil njihovo stanje. Tako bomo imeli popolno sliko," je pojasnil namestnik direktorja zadrske bolnišnice Edi Karuc.

Hrvaška policija
Novice Oče na Pagu iz prvega nadstropja vrgel štiri mladoletne otroke #video

Nekdanja ministrica: Staršem se prevečkrat dopušča možnost, da se poboljšajo

A tragedijo v mestu Pag bi lahko preprečili že prej. Otroci naj bi bili zanemarjeni, starši pa neodgovorni. Po inšpekcijskem nadzoru bi jima otroke morali odvzeti, vendar so se vmešali odvetniki in drugi strokovnjaki.

Nekdanja ministrica za socialne zadeve in mlade Milanka Opačić opozarja, da se na Hrvaškem staršem prevečkrat dopušča možnost, da se poboljšajo. "V takšnih družinah otroci ne bi smeli ostati. Naši nadzori trajajo tudi sedem in osem let, a otroci še vedno živijo v slabih razmerah, in to je zanje škodljivo," je povedala Opačićeva.

Novi zakon, ki naj bi v praksi zaživel čez dober mesec, prinaša družinske centre, ki so bili pri naših južnih sosedih sicer enkrat že ukinjeni.

Hrvaška policija
Novice Nasilni oče s Paga za 30 dni v pripor: grozi mu do 40 let zapora #video

Očetu, ki bi se lahko skliceval na neprištevnost, grozi do 50 let zapora

Upokojena pedagoginja Tamara Dadić Barić poudarja, da so imeli centri za socialno varstvo po državi dolžnost, da zakonca obiščejo dvakrat na leto. "Nekaterih terenov v svoji praksi nikoli nisem videla, na prste pa bi lahko preštela nadarjene, skrbne socialne delavce," je kritična Dadić-Barićeva.

Tožilstvo očetu očita štiri poskuse umora na sprevržen način. Rodžaku grozi do 50 let zapora, kar je kazen, ki je na Hrvaškem niso še nikoli izrekli.

A lahko se zgodi, da bo sodišče po pričevanjih in presoji strokovnjakov ugotovilo, da je bil storilec ob okrutnem dejanju neprišteven, so poročali na Planetu. V tem primeru bo oče namesto v zaporu končal v psihiatrični bolnišnici.

Bolnišnica, soba
Novice Stanje najhuje poškodovane hrvaške deklice je stabilno

 

Ne spreglejte