Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Nedelja,
28. 6. 2020,
7.48

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,70

21

Natisni članek

Afganistan talibani ZDA Donald Trump islamisti Rusija

Nedelja, 28. 6. 2020, 7.48

3 leta, 9 mesecev

Obveščevalci: Rusi islamistom plačevali za pobijanje Američanov in Britancev

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,70

21

Afghanistan talibani | Vsaka povezanost Rusije s talibani, ki bi povzročila smrt ameriških vojakov, bi bila huda eskalacija tako imenovane hibridne ruske vojne proti ZDA, poroča New York Times. | Foto Reuters

Vsaka povezanost Rusije s talibani, ki bi povzročila smrt ameriških vojakov, bi bila huda eskalacija tako imenovane hibridne ruske vojne proti ZDA, poroča New York Times.

Foto: Reuters

Posebna enota ruskih obveščevalcev je v Afganistanu v času lanskih mirovnih pogajanj s talibani ponujala in plačevala nagrade skrajnim islamističnim skupinam za pobijanje ameriških in drugih tujih vojakov v tej državi, poroča New York Times, ki se sklicuje na ameriške obveščevalne vire.

Medijski hiši CNN je medtem vir iz ene od evropskih obveščevalnih služb prav tako povedal, da je ruska vojaška obveščevalna služba GRU Talibanom in z njimi povezanim kriminalnim skupinam v Afganistanu plačevala za pobijanje ameriških in britanskih vojakov.

Za sodelovanje z islamisti naj bi bila znotraj GRU zadolžena enota, poimenovana s številko 29155, ki je domnevno odgovorna tudi za poskus umora nekdanjega agenta KGB Sergeja Skripala in njegove hčerke v Salisburyju v Veliki Britaniji leta 2018.

Bela hiša zanika, da je bil Trump obveščen o zadevi

Ugotovitve obveščevalcev naj bi bile predstavljene ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, svet za nacionalno varnost Bele hiše pa naj bi konec marca o zadevi tudi razpravljal, a so v Beli hiši zanikali, da bi bil Trump o zadevi obveščen. Na mizi so bili bojda različni predlogi za odziv na poročilo, od pritožb proti Rusiji do uvedbe sankcij, vendar Bela hiša doslej ni odobrila nobenega, še poroča New York Times. 

Bela hiša naj bi obvestila vlado Velike Britanije, da so tarče napadov domnevno tudi britanski vojaki. Poročilo New York Timesa je že sprožilo ostre odzive v kongresu, kritiki pa predsednika Trumpa zaradi neodzivanja ponovno obtožujejo, da je v žepu ruskega predsednika Vladimirja Putina, nekateri pa celo naravnost izdaje nacionalnih interesov. 

New York Times navaja, da je bilo lani v Afganistanu ubitih 20 Američanov, ni pa jasno, koliko od tega lahko pripišejo ruskim nagradam. Vsaka povezanost Rusije s talibani, ki bi povzročila smrt ameriških vojakov, bi bila huda eskalacija tako imenovane hibridne ruske vojne proti ZDA, poročanje časnika povzema STA. 

Rusi: Obtožbe so neutemeljene

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov je dejal, da od ZDA o tem niso slišali ničesar. Če bodo kaj slišali, bodo odgovorili, je pojasnil. Rusko veleposlaništvo v ZDA pa je na Twitterju sporočilo, da gre za anonimne in neutemeljene obtožbe, ki so že povzročile grožnje uslužbencem ruskih veleposlaništev v Washingtonu in Londonu.

Obtožbe o tovrstnem sodelovanju z Rusi je zanikal tudi tiskovni predstavnik Talibanov Zabihullah Mujahid.

Ne spreglejte