Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 8. 2024,
8.20

Osveženo pred

2 uri, 28 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
sojenje 11. september 2001 teroristični napad ZDA

Natisni članek

Četrtek, 1. 8. 2024, 8.20

2 uri, 28 minut

Obtoženi za teroristične napade 11. septembra priznali krivdo in se izognili smrtni kazni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
New York, 11. september 2001 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Trije obtoženi načrtovanja terorističnih napadov v ZDA 11. septembra 2001 so s tožilstvom dosegli dogovor o priznanju krivde, je v sredo sporočil Pentagon. S tem se bodo domnevni glavni načrtovalec napada Halid Šejk Mohamed in še dva soobtožena po poročanju ameriških medijev izognili smrtni kazni.

V skladu z dogovorom, ki ga povzemajo mediji, so obtoženi priznali krivdo po vseh točkah obtožnice, vključno z umorom skoraj tri tisoč ljudi. Tožilstvo je v zameno umaknilo zahtevo za smrtno kazen. Kot so sporočili iz tožilstva, je to izmed slabih najboljši dogovor, s katerim so se izognili dolgotrajnemu sojenju.

Obtožnica Halida Šejka Mohameda, Valida Mohameda Saliha Mubaraka Bin Ataša in Mustafo Ahmeda Adama al Havsavija bremeni zagotavljanja usposabljanja, finančne podpore in druge pomoči teroristom, ki so 11. septembra 2001 ugrabili potniška letala in se z njimi zaleteli v Svetovni trgovinski center in Pentagon ter strmoglavili na polje v Shanksvillu v Pensilvaniji. V napadih teroristične mreže Al Kaida, ki so sprožili ameriško vojno proti terorizmu ter invaziji na Afganistan in Irak, je v New Yorku, Virginiji in Pensilvaniji umrlo 2.976 ljudi.

Halida Šejka Mohameda, ki velja za glavnega načrtovalca napada, so leta 2003 aretirali v Pakistanu, nato pa ga je zaslišala ameriška obveščevalna agencija CIA. Glede na poročilo ameriškega senata so ga med zaslišanji mučili.

Leta 2006 so ga premestili v zapor v ameriškem vojaškem oporišču Guantanamo na Kubi, kjer naj bi mu sodili pred vojaškim sodiščem. Vendar se je proces proti njemu in številnim soobtožencem zavlekel za več let.

Podrobnosti dogovora naj bi objavili danes, sojenje pa bo po napovedih potekalo v oporišču Guantanamo.

Ne spreglejte