Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 8. 2017,
13.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

jajca Nizozemska škandal

Sreda, 9. 8. 2017, 13.20

6 let, 6 mesecev

Obtožbe na račun Nizozemske zaradi jajc vse hujše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
jajca | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Nizozemska je za zdravje potencialno škodljivi insekticid fipronil v jajcih zaznala že novembra lani, je pred domačim parlamentom dejal belgijski minister za kmetijstvo Denis Ducarme. O tem uradno ni obvestila drugih držav, je dodal.

Belgijska agencija za varno hrano je naletela na dokument, ki poroča o "zaznavi prisotnosti fipronila v nizozemskih jajcih konec novembra 2016". Šlo naj bi za interno poročilo, ki so ga Belgijci pridobili zahvaljujoč dobrim kontaktom v sosednji državi. Za več pojasnil so se že obrnili na Nizozemsko, je Ducarme povedal na izrednem zasedanju odborov belgijskega parlamenta za kmetijstvo in zdravje.

Ob tem so belgijske oblasti več kot mesec dni čakale na informacije nizozemskih kolegov, ki so omogočili sledenje s fipronilom kontaminiranih jajc. "En mesec. En mesec brez kakršnihkoli informacij nizozemske agencije. Kaj to pomeni? To pomeni, da nismo imeli nikakršnega dostopa do seznama strank nizozemskih podjetij," je dejal.

Kazenski preiskavi

Škandal s kontaminiranimi nizozemskimi jajci je izbruhnil 1. avgusta. Nizozemske oblasti so začasno zaprle 138 perutninskih farm, ki bi lahko bile prisiljene zaklati na milijone piščancev. Jajca so umaknili s polic trgovin in potrošnike pozvali, naj tista, ki jih že imajo doma, zavržejo.

Na milijone jajc so s polic umaknili tudi supermarketi v Nemčiji, Belgiji, na Švedskem in v Švici. Fipronil naj bi izviral iz zdravila nizozemskega podjetja Chickfriend, to pa naj bi ga pridobilo od belgijskega proizvajalca. Gre za snov, ki se pogosto uporablja za zdravljenje živali, a je prepovedana za uporabo pri živalih, ki so namenjene za človeško prehrano. Zaradi suma prevare kazenski preiskavi potekata v Belgiji in na Nizozemskem.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je danes sporočila, da sta nemški proizvajalec in avstrijski dobavitelj vsa jajca, ki bi lahko vsebovala fipronil, v Sloveniji umaknila iz prodaje. Možno je, da bi se ta jajca na slovenskem trgu pojavila kot predpakirana kuhana ali olupljena, so navedli.

Upravo so prek sistema hitrega obveščanja za živila in krmo obvestili, da bi se oporečna jajca iz Nizozemske lahko pojavila v Sloveniji. Po podatkih gre za proizvajalca Eipro-Vermarktung iz Nemčija in dobavitelja v Slovenijo Transgourment iz Avstrije.

Julija sta dobavila na slovenski trg 1560 jajc, a sta 4. avgusta oz. takoj, ko sta bila s strani dobavitelja obveščena o možnosti prisotnosti fipronila v določenih seriji proizvoda, umaknila iz prometa celotno količino proizvoda, ki sta ga v tem času še imela zalogi. Umik sta izvedla ne glede na to, da živilo na zalogi ni pripadalo sporni seriji, ki jo je v obvestilu navedel dobavitelj, so navedli v upravi.

Če bi se človek zastrupil s fipronilom, bi se pri njem pojavili glavobol, slabost, bruhanje, omotica, mravljinčenje v izpostavljenih predelih telesa, tesnoba s telesnim nemirom in krči, so ta teden pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Znaki akutne zastrupitve so bili po opozorilu NIJZ pri večini zastrupljencev sicer blagi in prehodnega značaja.
Ne spreglejte