SiolNET. Novice Svet
1,78

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Obsodbe fašističnega pozdrava v Trstu, dogodek obsodila tudi Pirc Musar

1,78

termometer

Nataša Pirc Musar | Nataša Pirc Musar: "Pozdravi, ki smo jim bili priča v Trstu, simbol obdobja, ki je prineslo sovražnost, razdvajanje, nasilje". | Foto: Ana Kovač
Nataša Pirc Musar: "Pozdravi, ki smo jim bili priča v Trstu, simbol obdobja, ki je prineslo sovražnost, razdvajanje, nasilje". Foto: Ana Kovač

Somišljeniki pokojnega novinarja Almeriga Grilza so v petek ob 36-letnici njegove smrti v Ulici Paduina v Trstu, kjer so se tradicionalno zbirali skrajni desničarji, njegov spomin počastili s trikratnim fašističnim pozdravom, je poročal Primorski dnevnik. Dogodek je obsodila tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar in ministrstvo za zunanje zadeve.

Kot poroča Primorski dnevnik, je dogodek sprožil burne odzive na Tržaškem, še posebej, ker je bil na njem prisoten tudi deželni odbornik za okolje in član Bratov Italije Fabio Scoccimarro.

Kot so ob tem v odzivu zapisali predstavniki gibanja Zdaj Trst-Pakt za, je nesprejemljivo, da eden izmed najpomembnejših predstavnikov deželne vlade sodeluje pri neofašistični manifestaciji, saj je "prisegel zvestobo Republiki, rojeni iz upora proti fašizmu", dodaja časnik. Medtem so levosredinske opozicijske stranke že zahtevale odstop Scoccimarra.

Dejanje je danes preko Twitterja obsodila tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, ki se prav te dni mudi na obisku v Italiji. Kot je zapisala, so "pozdravi, ki smo jim bili priča v Trstu, simbol obdobja, ki je prineslo sovražnost, razdvajanje, nasilje".

"S predsednikom vlade Sergiom Mattarello sva poudarila zavezanost skupni evropski poti Slovenije in Italije, usmerjeni v prihodnost, spoštovanje in sodelovanje. Dogajanje v Trstu nima mesta na tej poti," je še zapisala predsednica.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) je danes obsodilo

Petkov fašistični pozdrav v Trstu je danes obsodilo tudi Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ). Tako kot v preteklosti se bodo tudi v prihodnje vedno odzvali na tovrstna dejanja, še posebej če bodo usmerjena proti slovenski državi ali njenim državljanom, so tvitnili.

Nataša Pirc Musar, Jaša Jenull Novice Urad predsednice Nataše Pirc Musar: Trditve Jaše Jenulla ne držijo Nataša Pirc Musar, papež Frančišek Novice Pirc Musarjeva na avdienci pri papežu Nataša Pirc Musar Novice Pirc Musarjeva na obisku pri papežu in Sergiu Mattarelli Nataša Pirc Musar Novice V Reykjaviku začetek vrha Sveta Evrope, tam tudi Pirc Musarjeva
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin