Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 5. 2011,
15.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

obisk

Sreda, 25. 5. 2011, 15.27

8 let

Obama in Cameron za krepitev že tako tesnega sodelovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriški predsednik Barack Obama se je drugi dan obiska v Veliki Britaniji, srečal z britanskim premierom Davidom Cameronom.

Po pogovorih sta napovedala okrepitev že zdaj tesnega sodelovanja med državama ter poudarila, da bosta Washington in London tesno sodelovala v prizadevanjih za mir in stabilnost v svetu. "Partnerstvo je zgrajeno na skupnih idejah in vrednotah" "Naše partnerstvo se ne bo le nadaljevalo, temveč se bo še okrepilo," je na novinarski konferenci dejal Cameron. Obama pa je dodal, da je partnerstvo med državama "zgrajeno na skupnih idejah in vrednotah". "Verjamem, da je močnejše, kot je bilo kdaj koli," je dodal. Predsednika za "program politične in ekonomske podpore arabski pomladi" Obama in Cameron sta napovedala, da bosta njuni državi na skorajšnjem vrhu skupine G8 predstavili "program politične in ekonomske podpore arabski pomladi". Britanski premier je dejal, da se z Obamo strinjata glede podpore "tistim, ki se borijo za svobodo".

Ameriški predsednik je v luči najnovejših spopadov med varnostnimi silami in privrženci opozicije v jemenski prestolnici Sana jemenskega predsednika Alija Abdulaha Saleha pozval, naj izpolni obljubo in "takoj" prepusti oblast.

"Potrebno je okrepiti pritisk na Gadafija" Glede Libije sta se državnika strinjala, da je treba še okrepiti pritisk na voditelja Moamerja Gadafija. Britanski premier je v zvezi z načrti o uporabi helikopterjev za napade na cilje v Libiji dejal, da je treba to možnost še preučiti, ključno pa je, da ukrepanje ostane v okvirih resolucije ZN.

Obama pa je zanikal, da bi ZDA postavljale rok, do kdaj naj bi se Natova operacija v tej državi končala. Priznal je, da je učinek posredovanja "omejen", a obenem izrazil prepričanje, da bo "počasen, vendar vztrajen proces" pripeljal do Gadafijevega odhoda z oblasti.

"Palestinski poskusi iz leta 1967 so napaka" Glede palestinsko-izraelskega spora je ameriški predsednik poudaril, da bosta morali strani skleniti kompromis, pri čemer je jasno poudaril, da so palestinski poskusi za priznanje v ZN v okviru meja iz leta 1967 "napaka". To je bila doslej najostrejša kritika iz ust Obame na račun palestinskih prizadevanj.

V zvezi z Afganistanom pa je ameriški predsednik dejal, da sta se z britanskim premierom strinjala glede pomena začetka prenosa varnostnih nalog na afganistansko stran v letošnjem letu, tranzicijo pa naj bi nato končali do leta 2014.

Po pogovorih je sledil piknik Pogovor na Downing Streetu je trajal poldrugo uro, državnika pa sta se nato udeležila piknika na vrtu rezidence britanskega premiera v čast vojnih veteranov, ki sta ga gostili njuni soprogi.

Z zrezki in klobasicami sta dobro razpoložena voditelja postregla povabljenim britanskim in ameriškim vojakom ter njihovim družinam, medtem ko sta soprogi Michelle Obama in Samantha Cameron zbranim delili solate. Ameriški predsednik bo popoldne nagovoril oba domova britanskega parlamenta, kar je čast, ki so je deležni le redki tuji državniki.

Obama se bo udeležil vrha skupine G8 Obama je državniški obisk v Veliki Britaniji začel v torek, ko ga je v Buckinghamski palači gostila kraljica Elizabeta II. Iz Velike Britanije bo v četrtek odpotoval v Francijo, kjer se bo udeležil vrha skupine G8, evropsko turnejo pa bo konec tedna zaključil na Poljskem.

Ne spreglejte