Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 8. 2012,
8.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Obama Iran sankcije

Sreda, 1. 8. 2012, 8.23

7 let, 12 mesecev

Obama: Če bo iranska vlada še naprej kljubovalna, bomo uvedli ostrejše ukrepe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriški predsednik Barack Obama je danes še okrepil gospodarske sankcije proti Iranu, s tem pa ga želi prisiliti, da bi spoštoval svoje mednarodne obveznosti.

Barack Obama je tako uvedel sankcije proti iranskim izvoznikom nafte ter proti kitajski in iraški banki zaradi poslovanja z iranskim naftnim sektorjem. Obama je sporočil, da nove sankcije kažejo, da so ZDA odločene prisiliti Iran v spoštovanje mednarodnih obveznosti glede jedrskih pogajanj. ZDA obtožujejo Iran, da si prizadeva priti do jedrskega orožja. "Še naprej so zavezani k diplomatski rešitvi, vendar pa mora Iran spoštovati svoje obveze. Če bo iranska vlada še naprej kljubovalna, ne sme biti nobenega dvoma, da bomo skupaj s partnerji še naprej uvajali vse ostrejše ukrepe," je sporočil Obama.

Nove sankcije nadgrajujejo že veljavne sankcije proti iranskemu finančnemu sektorju in izvoznikom nafte, kaznujejo pa tudi kitajsko banko Kunlun in iraško islamsko banko Elaf, ki poslujeta z iranskim naftnim sektorjem. ZDA trdijo, da jim je s sankcijami uspelo zmanjšati iranski izvoz nafte na okoli 1,8 milijona sodov na dan, zaradi česar Teheran na dan izgubi 63 milijonov dolarjev.

Peking pozval ZDA k umiku sankcij proti njihovi banki

Uradni Peking je že pozval Washington, naj prekliče sankcije proti kitajski banki Kunlun, saj s tem škodi tako kitajskim interesom kot kitajsko-ameriškim odnosom. Kitajsko zunanje ministrstvo je ob tem napovedalo uraden protest in poudarilo, da ima Kitajska redne odnose z Iranom na področju energetike in trgovine, ki nimajo nobene povezave z iranskimi jedrskimi načrti.

Napovedujejo še nove sankcije

Demokrati in republikanci pa so v kongresu dosegli dogovor o novih sankcijah, ki bodo prizadele tudi zavarovalnice in rudarstvo. Nove sankcije, ki bodo prizadele energetski sektor, ladjarstvo in finance, bodo v kongresu potrdili do konca tedna. Sankcij bo deležno vsako podjetje, ki sodeluje z Iranom pri pridobivanju uranove rude, prav tako tudi zavarovalnice, ki bodo zavarovale iranske naftne tankerje. Novi zakon predvideva tudi, da morajo vsa podjetja, ki so uvrščena na ameriške borze, Komisiji za vrednostne papirje in borzo podrobno poročati o vseh poslih z Iranom.

Ne spreglejte