Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 1. 2024,
17.06

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

Natisni članek

morje smeti odpadki plastični odpadki Španija okoljska katastrofa

Sreda, 10. 1. 2024, 17.06

3 mesece, 3 tedne

Obala severne Španije polna plastičnih delcev. Grozi okoljska katastrofa?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17
smeti, plastični delci, plaža, Španija | Nesreča se je zgodila že 8. decembra, ko je z ladje, s katero je upravljal danski Maersk, padlo šest kontejnerjev ob severni obali Portugalske. V enem od kontejnerjev je bilo več kot tisoč vreč s plastičnimi peleti. Vsaka je bila težka 25 kilogramov. | Foto Reuters

Nesreča se je zgodila že 8. decembra, ko je z ladje, s katero je upravljal danski Maersk, padlo šest kontejnerjev ob severni obali Portugalske. V enem od kontejnerjev je bilo več kot tisoč vreč s plastičnimi peleti. Vsaka je bila težka 25 kilogramov.

Foto: Reuters

Na obalo severne Španije je v zadnjih tednih naplavilo ogromno plastičnih delcev, potem ko je s tovorne ladje padel kontejner s 25 tonami plastičnih peletov. Kljub obsežni čistilni akciji se krepijo bojazni pred okoljsko katastrofo, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Zaposleni pri ministrstvu za ekološki prehod so se pridružili lokalnim prebivalcem in prostovoljcem, ki čistijo obalo plastičnih delcev. Ravno v torek sta sicer regionalni vladi v Galiciji in Asturiji izdali poziv, s katerim sta sprožili dodatno pomoč in več sredstev s strani vlade v Madridu.

Nesreča se je zgodila že 8. decembra, ko je z ladje, s katero je upravljal danski Maersk, padlo šest kontejnerjev ob severni obali Portugalske. V enem od kontejnerjev je bilo več kot tisoč vreč s plastičnimi peleti. Vsaka je bila težka 25 kilogramov. Z njimi sicer izdelujejo druge plastične proizvode.

Nesreča je že sprožila politični spor

Evropska komisija je že posvarila, da bi lahko 25 ton plastičnih delcev ogrožalo morsko okolje in gospodarske aktivnosti, kot je ribolov.

Je pa nesreča sprožila politični spor med regionalno konservativno vlado Galicije in socialistično vlado v Madridu, ki si medsebojno očitata prepozno odzivanje in pomanjkljivo obveščanje. Načrt za ukrepanje so oblasti v Galiciji uradno izdale šele v petek, čeprav je začelo delce na obalo naplavljati že sredi decembra.

Zaenkrat so uspeli zbrati le deset odstotkov izgubljenega tovora. Domnevajo, da bi morski tokovi delce lahko odnesli tudi do zahodnih obal Francije.

reka, smeti
Novice Ogromne količine smeti v reki ogrožajo ljudi in zdravje #video
Zastava Španije
Novice Španija priznala kosovske potne liste
Ne spreglejte