Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 5. 2014,
12.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

papež Frančišek Mahmud Abas

Nedelja, 25. 5. 2014, 12.24

8 let

Ob papeževem obisku Betlehema aretiranih 21 skrajnežev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Papež Frančišek je prispel v Betlehem, kjer začenja dvodnevni obisk v Izraelu in na palestinskih ozemljih. Pred tem so izraelske oblasti v Jeruzalemu aretirale 26 judovskih skrajnežev.

V Betlehem, kjer je imel dopoldne sveto mašo, je papež Frančišek priletel z jordanskim vojaškim helikopterjem. Na betlehemskem trgu Manger ga je pozdravilo na tisoče domačinov in tujcev, ki so vihteli nacionalne zastave in zastave Vatikana.

"Za dobro vseh je treba ustvariti stabilen mir" Po prihodu se je srečal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Ob tem je tako palestinske kot izraelske voditelje pozval h okrepitvi prizadevanj za sklenitev mirovnega dogovora.

"Za dobro vseh je treba okrepiti prizadevanja in pobude, ki bodo ustvarile pogoje za stabilen mir," je papež dejal Abasu. Palestinskega predsednika je sicer označil za človeka miru.

"Blizu sem vsem, ki najbolj trpijo zaradi tega konflikta. Ob tem želim izraziti iskreno prepričanje, da je prišel čas za končanje razmer, ki postajajo vse bolj nesprejemljive," je dejal papež Frančišek.

Žrtvovati se bosta morali obe strani Po njegovih besedah bosta morali obe strani nekaj žrtvovati, da bi dosegli rešitev z oblikovanjem dveh držav, ki bosta v miru živeli ena ob drugi. Papež je sicer pohvalil dobre odnose med Svetim sedežem in "državo Palestino".

Abas pa je ob papeževem obisku Izrael pozval k sklenitvi miru. "Smo ljudje, ki si želijo v miru in dostojanstveno živeti na svoji zemlji," je dejal palestinski predsednik, ki obnovitev mirovnih pogovorov z Izraelom pogojuje z zamrznitvijo gradnje judovskih naselbin in izpustitvijo palestinskih zapornikov.

Papežev obisk je "sporočilo celotnemu svetu in opominja na težavno življenje Palestincev", je še dejal Abas.

Papež se je nepričakovano ustavil pred varnostnim zidom Po poročanju medijev se je papež na poti v Betlehem nepričakovano ustavil pred varnostnim zidom, ki Zahodni breg ločuje od Izraela. Frančišek je ob spremstvu palestinskih varnostnih sil ob zidu nekaj minut molil, nato pa se je vrnil v vozilo.

Frančišek, ki se od sobote mudi na pastoralnem obisku na Bližnjem vzhodu, bo imel danes zvečer v Jeruzalemu glavno srečanje svojega tridnevnega potovanja. V cerkvi Božjega groba se bo sešel z istanbulskim patriarhom Bartolomejem I.

Poleg tega bo v Betlehemu obedoval s preprostimi ljudmi in v enem izmed begunskih taborišč na Zahodnem bregu pozdravil skupino 300 otrok.

Ne spreglejte