SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ob obletnici osvoboditve Dachaua opozorila pred novim antisemitizmom

3

termometer

Na prostoru, kjer je nekoč bilo eno najbolj zloglasnih nacističnih koncentracijskih taboriščih Dachau, je danes potekala osrednja slovesnost ob 70. obletnici osvoboditve tega taborišča.

Udeležila se je je tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki se je preživelim zahvalila za pričanja. Slišati je bilo sicer opozorila pred novim antisemitizmom. Slovesnosti, ki je potekala v močnem dežju, se je udeležilo več kot 130 preživelih taboriščnikov, pa tudi ameriških osvoboditeljev.

Merklova je skupaj z nekdanjim francoskim internirancem Clementom Quentionom ob začetku dogajanja položila venec rož pred nekdanji krematorij. Zahvalila se je tudi preživelim.

"Velika sreča je, da so ljudje, kot ste vi, pripravljeni z nami deliti svoje življenjske zgodbe, neskončno trpljenje, ki vam ga je prizadejala Nemčija v času nacionalsocializma," je dejala. Le ko ljudje slišijo te zgodbe, namreč po njenem prepričanju lahko vidijo obraze in ne več le številk.

Na kraju nekdanjega koncentracijskega taborišča je bilo danes slišati tudi opozorila pred novim rasizmom in antisemitizmom. Predsednik Centralnega sveta Judov v Nemčiji Josef Schuster je opozoril na sovraštvo nekaterih do beguncev in na zaničevalen odnos do Judov. "V takih trenutkih se vprašam: kako trdno je v človeških glavah še zasidrana veličina človeškega dostojanstva?"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin