Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 6. 2023,
9.44

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

čestitka Slovenija dan državnosti Antony Blinken

Nedelja, 25. 6. 2023, 9.44

10 mesecev

Ob dnevu državnosti nam čestita tudi ameriški sekretar Antony Blinken

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Antony Blinken | Ameriški državni sekretar Antony Blinken je dejal, da se veseli, da se bo naše trdno prijateljstvo v letu, ki je pred nami, še okrepilo.  | Foto Reuters

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je dejal, da se veseli, da se bo naše trdno prijateljstvo v letu, ki je pred nami, še okrepilo. 

Foto: Reuters

"V imenu Združenih držav Amerike državljanom Slovenije izrekam najboljše želje ob praznovanju dneva državnosti," je ob slovenskem dnevu državnosti v sporočilu zapisal ameriški državni sekretar Antony Blinken, Slovenkam in Slovencem pa znova čestital tudi za izvolitev v Varnostni svet Združenih narodov. 

"Znova vam čestitam za izvolitev v Varnostni svet Združenih narodov za obdobje 2024–2025. Prepričan sem, da bo Slovenija pomembno prispevala k ohranjanju mednarodnega miru in varnosti. Ta mejnik ste dosegli kot živahna demokracija, zagovornica dobrega upravljanja in vladavine prava ter regionalna vodilna sila pri spodbujanju varnosti in evroatlantskega povezovanja na Zahodnem Balkanu," je še zapisal Blinken. 

Poudaril je, da kot partnerji in zavezniki v zvezi NATO gradimo na naših skupnih vrednotah in skupaj postajamo močnejši zaradi sodelovanja pri pomembnih vprašanjih, kot so čista in zanesljiva energija ter krepitev gospodarskih vezi med našima državama. Ob koncu je dodal, da se veseli, da se bo naše trdno prijateljstvo v letu, ki je pred nami, še okrepilo. 

Čestitke tudi o drugod 

Čestitke ob dnevu državnosti so Sloveniji na Twitterju med drugimi namenila tudi zunanja ministrstva Latvije, Armenije, Turčije, Romunije, Albanije, Poljske, Maldivov, Grčije, Črne gore, Irana, Katarja, Šrilanke in Ukrajine.

Ukrajina se je ob tem zahvalila Sloveniji za močno in neomajno podporo ter dodala, da se veseli širitve sodelovanja med državama za dobro Evrope in vsega sveta.

Fajonova: Slovenija je spoštovana partnerica v mednarodnih organizacijah

Ministrica za zunanje in evropske zadeve ter predsednica SD Tanja Fajon, ki je imela ključno vlogo pri predstavljanju Slovenije za izvolitev v Varnostni svet ZN, je ob današnjem dnevu državnosti ocenila, da je Slovenija danes na pravi poti in da živimo v odprti in strpni družbi. "Smo spoštovana partnerica v mednarodnih organizacijah; dejavnik miru, stabilnosti in razvoja v regiji," je dodala v poslanici.

Spomnila je, da je Slovenija pred 32 leti postala samostojna in neodvisna, kar je nepozaben mejnik v zgodovini naše države. "Bili smo enotni. Bili smo ponosni. V letih zgodovine svoje države smo prehodili dolgo pot. Se spopadli z mnogimi preizkušnjami. Vedno smo se pobrali, se združili in šli naprej," je navedla.

 "Pot ni bila lahka, ampak smo dokazali, da takrat, ko stopimo skupaj in zavzeto delamo za jasen cilj, znamo in zmoremo dosegati vrhunske rezultate," je zapisala Fajonova. | Foto: MFEA Slovenia / Twitter "Pot ni bila lahka, ampak smo dokazali, da takrat, ko stopimo skupaj in zavzeto delamo za jasen cilj, znamo in zmoremo dosegati vrhunske rezultate," je zapisala Fajonova. Foto: MFEA Slovenia / Twitter Danes je Slovenija jedrna članica evropske skupnosti, ki spoštuje človekove pravice, demokracijo, vladavino prava, svobodo medijev in enakost. Pred dnevi je bila izvoljena za sedež nestalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov, je spomnila. Po njeni oceni je bila pridobitev priznanja in zaupanja 153 držav naš skupen in poseben uspeh.

"To priznanje ni le izreden privilegij, ampak predvsem naša dolžnost, da smo proaktivni pri spopadanju s skupnimi izzivi ter prizadevanjih za mir, varnost, skrben globalni razvoj in učinkovito spopadanje s podnebnimi spremembami. Pot ni bila lahka, ampak smo dokazali, da takrat, ko stopimo skupaj in zavzeto delamo za jasen cilj, znamo in zmoremo dosegati vrhunske rezultate," je zapisala Fajonova.

"Ne bo vedno lahko. Nikoli nam ni bilo. Vem pa, da je marsikaj mogoče, ker vidim potencial v vseh nas. In to je tisto pravo bogastvo naše države – njeni ljudje. Ko stopimo skupaj, smo nepremagljivi," je prepričana.

Tanja Fajon, Anniken Huitfeldt, Antony Blinken, Melanie Joly in Annalena Baerbock,
Novice So to države, ki bodo odločale o usodi Slovenije?
Fajonova
Novice Fajonova o slovenski kandidaturi za VS ZN tudi z Blinknom

 

Ne spreglejte