Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 10. 2013,
9.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NSA vohunjenje

Sreda, 30. 10. 2013, 9.57

8 let

NSA zagovarja vohunjenje: Preprečili smo večje incidente v ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriška Nacionalna varnostna agencija (NSA) prehaja v ofenzivo. Njen prvi mož je dejal, da njegovi zaposleni poskrbijo, da se domov živi vrnejo številni ameriški vojaki iz nevarnih misij.

"Vidimo nevarnosti, ki pretijo temu narodu. Vidimo, kar nista videli niti Cia niti FBI pred terorističnimi napadi 11. septembra 2001," je povedal Keith Alexander. "Pomagamo povezati točke," je dodal v obrambo svoje agencije, ki je po razkritjih žvižgača Edwarda Snowdna na udaru zaradi številnih razkritij o prisluškovanju in vohunjenju. V samo petih mesecih so teroristi ubili na tisoče ljudi v Pakistanu, Iraku, Jemnu in Libiji, v ZDA pa po 11. septembru ni bilo niti enega večjega incidenta. To ni naključje," je izpostavil Alexander pred odborom za obveščevalne dejavnosti.

NSA naj bi prisluškovala oziroma zbirala podatke o komunikacijah na milijone Evropejcev, vohunila pa naj bi tudi za najmanj 35 svetovnimi voditelji, med njimi naj bi prisluškovali mobilnemu telefonu Angele Merkel in to tudi še v času, preden je postala nemška kanclerka. Alexander je zanikal vohunjenje NSA za Evropejci in zatrdil, da so te podatke zbirale članice Nata in druge države, vpletene v vojaške operacije z ZDA.

"Menimo, da smo delovali zakonito" Zagovoru prvega moža NSA se je pridružil direktor Direktorata nacionalnih obveščevalnih dejavnosti James Clapper. "Menimo, da smo delovali zakonito. Ne vohunimo za Američani ali nedolžnimi civilisti drugih držav," je dejal in pristavil, da evropski voditelji rutinsko skušajo vohuniti za visokimi uradniki ZDA, vendar ni predstavil nobenega dokaza v prid tej svoji izjavi.

Predlagane spremembe obveščevalnih dejavnosti Člana ameriškega kongresa Patrick Leahy iz demokratske in James Sensenbrenner iz republikanske stranke sta dala v obravnavo predlog zakona, ki bo prekinil nekatere obveščevalne programe in uvedel malce večji nadzor nad tajnimi programi, ki potekajo vse od terorističnih napadov v ZDA 11. septembra 2001. Sensenbrenner, ki je bil eden od avtorjev zloglasnega patriotskega zakona za večja pooblastila obveščevalcev in organov pregona, je dejal, da so šli obveščevalci predaleč. Predlog zakona bi ukinil zbiranje milijonov telefonskih in spletnih podatkov v ZDA ter dovolil le zbiranje podatkov, ki so neposredno predmet terorističnih preiskav.

NSA je bila ustanovljena za elektronsko vohunjenje v tujini, ne pa tudi za tovrstne dejavnosti doma. Septembra so bili objavljeni dokumenti, ki kažejo, da so agenti NSA svoja pooblastila zlorabljali in vohunski aparat uporabljali celo za nadzor nad zakonskimi partnerji.

Ne spreglejte