Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 12. 2019,
18.40

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

1

Natisni članek

Ursula von der Leyen Evropska unija

Nedelja, 1. 12. 2019, 18.40

4 leta, 4 mesece

Novo vodstvo EU za okrepljeno vlogo na področju zelene politike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

1

Ursula von der Leyen | Foto Reuters

Foto: Reuters

Novo vodstvo EU je slovesno zaznamovalo 10. obletnico lizbonske pogodbe. Ta po prepričanju predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela še vedno daje orodja za spoprijemanje s sodobnimi izzivi. Med temi je gotovo tudi ambicija nove Evropske komisije, ki prav danes začenja delo, da bi EU postala globalna sila na področju zelene politike.

Ursula von der Leyen
Novice Von der Leynova obljublja obsežne spremembe v Evropi

Nova Evropska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen in novi predsednik Evropskega sveta Charles Michel sta skupaj s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem in predsednico ECB Christine Lagarde danes v Bruslju slovesno zaznamovala deseto obletnico lizbonske pogodbe.

Slovesnost v Hiši evropske zgodovine v Bruslju je gostil Sassoli

Štirje predsedniki so si okoli poldneva ogledali izbrane dele muzeja, Sassoli in Michel pa sta von der Leynovi predala kopijo lizbonske pogodbe. Michel je v nagovoru poudaril, da EU povezuje raznolikost, ki živi znotraj skupne evropske identitete. Lizbonska pogodba jasno opredeljuje različnost kot ključni del evropske DNK, je dejal.

Arhitekturi današnje Evropske unije je dodala še en gradnik, ki je omogočil velik napredek. Njegov cilj je bil povečati učinkovitost in demokratično legitimnost Unije ter zagotoviti večjo skladnost ukrepov.

Ursula von der Leyen | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Verjamem, da je Uniji uspelo v obeh pogledih," je povedal Michel in dodal, da so določila pogodbe danes prav tako relevantna, kot so bila pred desetimi leti, in še vedno dajejo orodja za spoprijemanje s sodobnimi izzivi. Med temi je posebej izpostavil skupen boj proti podnebnim spremembam.

Da bi EU postala globalna sila na področju zelene politike, je osrednji cilj nove Evropske komisije, ki prav danes začenja delo. Predsednica Evropske komisije je začetek delovanja novega vodstva EU zaznamovala na krajši slovesnosti, skupaj s preostalimi vodilnimi predstavniki EU.

Unija se je iz uničujoče dolžniške krize izvlekla pred kratkim

Von der Leynova je v nagovoru izpostavila veliko odgovornost novega vodstva za varovanje vrednot EU. "To je odgovornost do evropskega naroda in do naših ustanovnih očetov in mater, prav tako pa je to odgovornost do naših otrok," je povedala. Kot je poudarila, je njihova odgovornost okrepiti Unijo, da bo živela v miru ter ozračju človekovih pravic in svoboščin, prostega trga in izjemnih gospodarskih priložnosti.

Ursula von der Leyen | Foto: Reuters Foto: Reuters

V pogovoru z novinarji je kasneje von der Leynova podčrtala pomen financiranja za uspeh zastavljenih politik. "Pričakovanja do evropske ravni so velika in želimo jih izpolniti, a to zahteva financiranje," je dejala.

Po njenih ocenah se cilji komisije močno skladajo s cilji držav članic pri temah, kot so okolje, migracije in močnejša vloga Evrope v svetu. V zvezi z večletnim proračunom EU je izpostavila dve pomembni točki, in sicer da bo dovolj finančnih sredstev zagotovljenih za modernizacijo v Uniji ter da bo doseženo soglasje glede obsega proračuna.

Ursula von der Leyen | Foto: Reuters Foto: Reuters

Nova ekipa vajeti prevzema v času, ko se 28-članska družina spoprijema z vrsto izzivov, vključno z izstopom Velike Britanije iz povezave in napetimi odnosi z velesilama Kitajsko in ZDA. Predsednica Evropske centrale banke Christine Lagarde je medtem poudarila, da se je Unija šele pred kratkim izvlekla iz uničujoče dolžniške krize, da jo čakajo izjemni izzivi, a da mora gledati v prihodnost.

Von der Leynova, ki je na položaju predsednice Evropske komisije nasledila Jean-Clauda Junckerja, bo vodila 27-člansko ekipo evropskih komisarjev, ki delo prav tako začenjajo danes. Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli pa je napovedal, da bo 11. decembra, na predvečer vrha voditeljev EU, sklical izredno sejo, na kateri bi že obravnavali prve predloge komisije na področju podnebne politike oz. zelenega dogovora.

Novice Nova predsednica Evropske komisije se je preselila #video
Ne spreglejte