Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 11. 2019,
10.42

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

Natisni članek

Ursula von der Leyen Evropska komisija EU28

Sreda, 27. 11. 2019, 10.42

4 leta, 4 mesece

Von der Leynova obljublja obsežne spremembe v Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

Ursula von der Leyen | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropski parlament je na današnjem glasovanju v Strasbourgu prepričljivo podprl novo Evropsko komisijo. Za komisarsko ekipo pod vodstvom Nemke Ursule von der Leyen je glasovalo 461 evropskih poslancev, 157 jih je bilo proti, 89 pa vzdržanih. Komisija, v kateri bo Slovenec Janez Lenarčič zadolžen za resor kriznega upravljanja, bo tako lahko začela delati prvega decembra.

Nova predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen je v današnjem nagovoru evropskim poslancem obljubila obsežne spremembe v Evropi, ki jih bodo občutili vsi državljani. Kot je dejala, si bo njena ekipa prizadevala za to, ker je tako prav, ne ker je preprosto. Njeno glavno sporočilo se je glasilo: "Začnimo delati."

Med najpomembnejšimi nalogami nove komisije je izpostavila zeleno in digitalno tranzicijo. Zahodnemu Balkanu je sporočila, da vrata Unije ostajajo odprta za to regijo, Veliki Britaniji pa, da bo EU z njimi kljub odhodu iz povezave ohranila tesne vezi.

Šarec upa, da bo nova komisija prepoznala vladavino prava

Slovenski premier Marjan Šarec je ob današnji potrditvi nove Evropske komisije izrazil upanje, da bo nova komisija prepoznala tiste prvine, ki jih zagovarja tudi Slovenija, torej predvsem tudi vladavino prava. "Vemo, kaj se je dogajalo v preteklosti. Verjamem, da bodo spoznali, da je treba na nekatere stvari vendarle gledati drugače in da se ne sme gledati samo po strankarskih linijah," je dejal Šarec. Dodal je še, da ne more ocenjevati, kakšna je nova komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen. "Dokazala se bo s svojim delom," je menil predsednik vlade.

Ursula von der Leyen
Novice Evropski parlament bo o novi Evropski komisiji glasoval v sredo

Von der Leynova: Močnejša Evropa pomeni boljši svet

"Ponižno sprejemam to izjemno večino. Razumem jo kot zaupnico," je Von der Leynova povedala na novinarski konferenci po glasovanju, ki jo je imela skupaj s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem. Ponovila je ključno sporočilo, da je Evropa v edinstvenem položaju, da vodi uresničevanje načrta sprememb. "Močnejša Evropa pomeni boljši svet," je še poudarila.

"Ponižno sprejemam to izjemno večino. Razumem jo kot zaupnico," je Von der Leynova povedala na novinarski konferenci po glasovanju. | Foto: Reuters "Ponižno sprejemam to izjemno večino. Razumem jo kot zaupnico," je Von der Leynova povedala na novinarski konferenci po glasovanju. Foto: Reuters

Prvo novinarsko vprašanje, ki ga je von der Leynova dobila po potrditvi nove komisije, se je nanašalo na večletni evropski proračun za obdobje od leta 2020 do leta 2027, glede katerega so članice močno razdeljene, tako da dogovora ni na vidiku, čeprav je časa malo.

Na vprašanje, ali bo nova komisija predstavila nov proračunski predlog, je odgovorila, da je odhajajoča komisija pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja predstavila dober predlog in da je zdaj na potezi finsko predsedstvo, ki mora pripraviti pogajalski okvir, o katerem bodo decembra razpravljali voditelji držav članic Unije. Poudarila je, da ljudje upravičeno pričakujejo premike in da je za to nujen primeren proračun za prihodnjih sedem let.

Lenarčič obljublja: Ne bom pozabil, da sem iz Slovenije

"Sem evropski komisar, vendar sem iz Slovenije in tega ne bom pozabil," je po potrditvi nove komisije povedal novi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Kot je še dejal, je komisija dobila močan mandat za svoj program, je pa šele na začetku svoje poti. "Vesel sem, da je dolg postopek imenovanja komisije z današnjim dnem skoraj končan," je dejal Lenarčič, ki se sicer zaveda, da je nova Evropska komisija šele na začetku poti prizadevanj za dobro Evrope.

"Pot ne bo lahka, tudi za resor, ki je bil poverjen meni, ne," je menil Lenarčič. Kot je pojasnil, gre za učinkovito odzivanje na krize in zagotavljanje pomoči, pri čemer ne bi smelo biti napak. Nesreč in katastrof je več, zagotovljenih pa ni dovolj sredstev, medtem ko evropska javnost pričakuje hiter in ustrezen odziv. "Izzivov ne podcenjujem," je poudaril novi komisar iz Slovenije. Tudi v primeru nedavnega potresa v Albaniji se je po njegovih besedah pokazalo, da ima EU na razpolago učinkovite mehanizme za pomoč.

ursula von der Leyen
Novice Von der Leynova: Evropa mora pokazati več mišic

Prvi sveženj zelenih predlogov komisije neuradno še pred božičem

Sassoli je izrecno opozoril, da parlament, ki je poleg Sveta EU eden od dveh ključnih proračunskih organov unije, pričakuje vpetost v iskanje dogovora o ustreznem proračunu od prvega dne nove komisije in da razprava s parlamentom ni opcija, temveč nujnost.

"Močnejša Evropa pomeni boljši svet," je med drugim poudarila von der Leynova. | Foto: Reuters "Močnejša Evropa pomeni boljši svet," je med drugim poudarila von der Leynova. Foto: Reuters

Novinarje so zanimali tudi konkretni načrti za izhod iz slepe ulice pri azilni reformi. Von der Leynova je zatrdila, da bo rešitev za vprašanje spornih obveznih begunskih kvot del novega migracijskega pakta, ki ga bodo predstavili konec prvega četrtletja ali v začetku drugega četrtletja prihodnjega leta.

Poudarila je tudi vodilno vlogo EU v boju proti podnebnim spremembam in ambicije na tem področju. Potrdila je, da se bo v ponedeljek v Madridu udeležila podnebnega vrha. Po neuradnih napovedih je prvi zeleni sveženj predlogov nove komisije mogoče pričakovati še pred božičem.

Juncker čestital von der Leynovi: Danes se začenja novo potovanje

Odhajajoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je takoj po potrditvi nove komisije v Evropskem parlamentu čestital svoji naslednici. "Danes se zate začenja novo potovanje. Vem, da bomo pod tvojim vodstvom videli močnejšo, bolj zeleno in digitalno EU," je poudaril in ji zaželel vse najboljše. Juncker je v tvitu, ki ga je objavil nemudoma po glasovanju, še zapisal, da je Evropski parlament danes potrdil neomajno zaupanje vanjo in v njeno ekipo.

Nova predsednica za začetek pristopnih pogajanj s Skopjem in Tirano

Nekdanja obrambna ministrica Nemčije se je razgovorila tudi o obrambnih ambicijah Unije, pri čemer je poudarila, da bo Nato vselej ostala steber skupne obrambe in da EU nikdar ne bo vojaško zavezništvo, je pa veliko področij, na katerih vidi dejavno vlogo Unije, ne Nata.

Pričakovano je med temami prevladovala tudi digitalizacija, ki je poleg podnebja in gospodarstva eno od treh vodilnih delovnih področij nove komisije. Von der Leynova je poudarila, da je evropski pristop k temu izzivu osredotočen na človeka. Kot je Unija narekovala standarde pri varnosti podatkov, jih mora tudi pri umetni inteligenci, je poudarila nova predsednica komisije.

Von der Leynova bo prvega decembra na čelu Evropske komisije nasledila Luksemburžana Jean-Clauda Junckerja. | Foto: Reuters Von der Leynova bo prvega decembra na čelu Evropske komisije nasledila Luksemburžana Jean-Clauda Junckerja. Foto: Reuters

V povezavi z blokado pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo je dejala, da sredi tekme ne smemo spreminjati pravil. Ponovila je prepričanje komisije, da si državi zaslužita začetek pogajanj, in poudarila, da je zdaj treba o tem prepričati tudi vse države članice.

Na kritike, da ima njena komisija močno podporo zlasti na desnem polu političnega spektra, se je odzvala z besedami, da je dobila veliko večino proevropskih političnih sil in da ponuja pozitivno agendo. Nova komisija bo po besedah von der Leynove delovni program predstavila konec januarja ali v začetku februarja.

EU sprejela proračun za leto 2020

Evropski parlament je potrdil proračun EU za prihodnje leto. Svet EU, drugi proračunski organ unije, ga je potrdil v ponedeljek, tako da je evropski proračun za leto 2020 sedaj dokončno sprejet. Petina proračuna, v katerem je 153,6 milijarde evrov namenjenih za plačila, bo šla za podnebne ukrepe.
Ne spreglejte