Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 11. 2019,
21.25

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

3

Natisni članek

Evropska unija Ursula von der Leyen

Petek, 8. 11. 2019, 21.25

4 leta, 5 mesecev

Von der Leynova: Evropa mora pokazati več mišic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

3

ursula von der Leyen | Foto Reuters

Foto: Reuters

Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je danes v Berlinu zavzela za bolj samozavestno Evropo, ki bo znala uporabljati tudi "jezik moči" in bo še zlasti na področju varnosti razvila lastne mišice. V nagovoru o Evropi na predvečer 30. obletnice padca Berlinskega zidu se je zavzela tudi za širitev EU na Zahodni Balkan.

Ursula von der Leyen
Novice Von der Leynova potrdila komisarska kandidata iz Francije in Madžarske

"Evropa se bo morala naučiti tudi jezika moči," je dejala Ursula von der Leyen v nagovoru v Fundaciji Konrada-Adenauerja v Berlinu. "To pomeni, da bi morala razviti lastne mišice, zlasti tam, kjer smo se dolgo zanašali na druge - na primer v varnostni politiki," je dejala nekdanja nemška obrambna ministrica.

Svoje sile bi morala bolj uporabiti, ko gre za evropske interese

Poleg tega bi morala Evropa svoje sile izrabiti bolj usmerjeno, "še zlasti, ko gre za evropske interese". Kot primer je dala predvsem trgovinsko politiko. Kitajska je pomemben partner za Evropo. A obratno je EU za Kitajsko največji trgovinski partner. "Lahko bi vplivali na pogoje, pod katerimi sklepamo posle," je dejala Von der Leynova.

Enako velja tudi, ko v EU prihajajo tuja podjetja, ki so, kot je dejala dobrodošla, a morajo pri tem spoštovati evropske standarde, zlasti pogoje dela ali pa okoljske predpise. Napovedala je, da bi morali biti na tovrstne zadeve v prihodnje še posebej pozorni.

Pozvala je tudi k večji samozavesti. Za obupavanje ni nobenih razlogov, je dejala. "Evropa je danes precej bolj atraktivna, kot si mislimo," je poudarila. Čeprav se njeno prebivalstvo stara in številčno zmanjšuje, "pa imamo nekaj, kar je neprecenljivo - pravno državo, svobodo, demokracijo in odprtost za številne načine življenja. Tega mladi ljudje v Rusiji ali na Kitajskem nimajo," je dejala.

ursula von der Leyen
Novice Von der Leynova bo spala kar ob svoji pisarni

Brexit označila za šok

Med drugim se je zavzela za "strateško širitveno politiko". "Da ima Zahodni Balkan evropsko perspektivo, je v našem lastnem interesu. Delimo si isto celino, isto zgodovino, isto kulturo in iste izzive," je pojasnila.

Pri tem se je zavzela za začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo, saj sta obe državi izpolnili pogoje za to. "Če Evropejcem Zahodnega Balkana ne bomo dali nobene perspektive, potem bodo ta prostor zasedli drugi, Kitajska ali Rusija, Turčija ali Savdska Arabija," je še opozorila Von der Leynova.

Dotaknila se je tudi brexita, ki ga je sicer označila za šok, a je hkrati ocenila, da je ta proces samo še bolj utrdil enotnost preostalih v EU. Turbulentni proces je "mnoge, ki imajo dvome glede EU", opozoril na to, kako pomembno je članstvo v tem klubu.

"Paradoksalno kot se sliši, ampak šok brexita je samo še utrdil našo enotnost. Ker ne le, da je to pokazalo, kaj pomeni, če zapustiš EU, ampak tudi, koliko vsaka država pridobi, če je njen del," je še dejala novoizvoljena predsednica Evropske komisije.

Ursula von der Leyen
Novice Von der Leynova obljubila razpravo o imenu spornega resorja
Ne spreglejte