Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 7. 2014,
15.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gaza Izrael Palestina novinarka

Ponedeljek, 21. 7. 2014, 15.24

8 let

Novinarka iz Gaze: Nihče ni varen, pomoči od zunaj niti ne pričakujemo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Trenutno je največja težava to, da se ljudje ne počutijo varne. Nikjer v Gazi ni varen nihče," je poudarila palestinska novinarka in opozorila, da svetovne vlade Palestini ne namenjajo pozornosti.

Napadi Izraela v Gazi ne popuščajo. Število mrtvih Palestincev se je povzpelo nad 500, glede na intenzivne napade je pričakovati, da bo žrtev še več. Izraelska vojska je danes že izvedla več zračnih napadov v Gazi, med drugim tudi na območja Rafe, Han Junisa in Bejt Lahije.

Obstreljevanja in bombardiranja se vrstijo drugo za drugim "V Gazi ni varen nihče. Ni pomembno, ali si v hiši ali na prizorišču. Položaj je zelo težek in žalosten," je za Planet Siol.net povedala palestinska novinarka Suher.

Zaradi današnjih napadov so evakuirali več hiš, potem ko je izraelsko letalo napadlo eno izmed hiš na severu Gaze, pri čemer sta umrla mati in sin.

Obstreljevanja in bombardiranja se vrstijo drugo za drugim in povsod po ulicah Gaze je ogromno žrtev, je pripovedovala Suher. Tudi med našim pogovorom je, kot je povedala, v bližini potekal napad.

Brez vode 900 tisoč ljudi, pomoči ni "Trenutno je največja težava to, da se ljudje ne počutijo varne. Nikjer v Gazi trenutno ni varen nihče," je poudarila. Velika težava je prav tako pomanjkanje elektrike in vode, saj je kar 900 tisoč ljudi brez pitne vode. "Izraelci so z obstreljevanjem uničili vodovodne cevi, vodnjake in električno napeljavo," je pojasnila novinarka.

Na vprašanje, ali prihaja k njim kakšna pomoč od zunaj, je odgovorila, da se nekateri zdravniki, konkretno iz Malezije, trudijo, da bi prišli do bolnišnic, kjer bi pomagali palestinskim zdravnikom, vendar so jim vstop v Gazo prepovedali.

"To je nekaj običajnega. Vedno, ko želi kdo od zunaj priti ter pomagati tukajšnjim zdravnikom in ljudem, mu to preprečijo," je dejala Suher.

"Svetovne vlade trenutno Palestincem ne namenjajo nobene pozornosti" Ljudem tako ne preostane drugega, kot da pomagajo drug drugemu, kolikor le morejo, njihova glavna želja pa je, da bi Izraelci sprejeli palestinske pogoje in končali obstreljevanje.

Najbolj žalostne besede novinarke so bile, da trenutno sploh ne pričakujejo nobene pomoči iz zunanjega sveta. "Zelo je zapleteno in svetovne vlade trenutno Palestincem ne namenjajo nobene pozornosti," je pojasnila.

Ne spreglejte