Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 7. 2024,
16.50

Osveženo pred

2 uri, 17 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Masud Pezeškian predsednik Iran

Natisni članek

Torek, 30. 7. 2024, 16.50

2 uri, 17 minut

Novi iranski predsednik Masud Pezeškian prisegel v parlamentu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Masoud Pezeshkian | Pezeškian je danes v iranskem parlamentu prisegel za štiriletni mandat in s tem postal deveti predsednik Irana. | Foto Reuters

Pezeškian je danes v iranskem parlamentu prisegel za štiriletni mandat in s tem postal deveti predsednik Irana.

Foto: Reuters

Iranski reformist Masud Pezeškian je danes v parlamentu v Teheranu prisegel kot deveti predsednik države, poročajo tuje tiskovne agencije. Ob slovesni prisegi so bili prisotni številni tuji državniki, uradniki in predstavniki islamističnih gibanj, ki jim je Pezeškian na ločenem srečanju pred tem obljubil nadaljnjo podporo.

"Kot predsednik pred svetim Koranom in pred iranskim ljudstvom prisegam vsemogočnemu bogu, da bom varuh uradne vere, sistema Islamske republike in njene ustave," je Pezeškian dejal na slovesnosti v parlamentu, ki jo je v živo prenašala iranska državna televizija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Slovesnosti ob njegovi prisegi se je udeležilo okoli 50 visokih političnih predstavnikov iz tujine, med drugim iz Gruzije, Armenije, Sirije in Egipta, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Zraven tudi predstavniki Hezbolah

V iranskem parlamentu so bili ob tem prisotni tudi predstavniki libanonskega gibanja Hezbolah, jemenskih hutijevcev in palestinskega Islamskega džihada, slovesnosti se je udeležil tudi politični vodja palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanija.

Novi iranski predsednik se je danes pred prisego z njimi sestal tudi ločeno in obljubil, da bo Iran še naprej podpiral islamistična odporniška gibanja.

Pezeškian je danes v iranskem parlamentu prisegel za štiriletni mandat in s tem postal deveti predsednik Irana, potem ko je v drugem krogu volitev 5. julija zmagal proti skrajno konservativnemu kandidatu Saidu Džaliliju.

Z današnjo prisego je 69-letni srčni kirurg na položaju tudi uradno nasledil nekdanjega predsednika Ebrahima Raisija, ki je maja umrl v helikopterski nesreči.

Qasem Soleimani
Novice CNN: Iran naj bi načrtoval atentat na Trumpa
volitve Iran
Novice Za predsednika Irana izvoljen reformist Masud Pezeškian
Ne spreglejte