Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Nedelja,
5. 11. 2017,
19.25

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

5

Natisni članek

davčne oaze davki kraljica Elizabeta II. Donald Trump Justin Trudeau

Nedelja, 5. 11. 2017, 19.25

6 let, 5 mesecev

Nova razkritja: v davčnih oazah poslovala tudi Bono in kraljica Elizabeta

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

5

Bono | Foto Reuters

Foto: Reuters

Mednarodna skupina preiskovalnih novinarjev, med katerimi so tudi novinarji časnika Delo, je objavila nove informacije iz dokumentov o poslovanju korporacij in posameznikov v davčnih oazah. 13,4 milijona dokumentov obsega 19 davčnih jurisdikcij z vsega sveta in podatke o podjetjih Appleby in Asiaciti Trust, ki omogočata poslovanje v davčnih oazah.

Najnovejši dokumenti, ki jih je prejela Nemška časopisna hiša Süddeutsche Zeitung in jih delila z mednarodno novinarsko organizacijo ICIJ, razkrivajo, da je imel pomemben vlagatelj v Twitter in Facebook finančne povezave z dvema ruskima državnima podjetjema, poroča Delo.

Ni dokazov, da bi imel Kremelj vpliv na Twitter in Facebook

Zapisi kažejo, da je eno od podjetij, ki je v lasti Kremlja, VTB Bank, nakazalo 191 milijonov dolarjev v investicijski sklad DTS Globala, ki je denar leta 2011 porabil za nakup velikega deleža v Twitterju. Dokumenti tudi razkrivajo, da je hčerinsko podjetje Gazproma, ki ga obvladuje Kremelj, izdatno financiralo off shore družbo, ki je bila partnerica DST Global pri precejšnji investiciji v Facebook.

Nobenih dokazov pa ni, da bi imel Kremelj vpliv na Twitter in Facebook oziroma da bi pridobil notranje informacije od podjetij zaradi vlaganj, povezanih z Milnerjem, še piše Delo.

Ustanovitelj DST Globala, ruski milijarder Juri Milner, je pred kratkim vložil 850.000 ameriških dolarjev v nepremičninsko podjetje Cadre, katere soustanovitelj je Trumpov zet in svetovalec v Beli hiši Jared Kushner.

V dokumentih se pojavi tudi Madonna

Najnovejši dokumenti po poročanju Dela razkrivajo še, da je kraljica Elizabeta II. leta 2007 iz svojega osebnega premoženja investirala v sklad na Kajmanskih otokih, ki je nato denar vložilo v naložbeno podjetje, ki je imelo nadzorni delež v britanskem lizinškem podjetju BrightHouse.

Poleg razkritij o politikih in korporacijah razkrivajo dokumenti tudi podrobnosti o finančnem življenju bogatih in slavnih. V njih se pojavljajo Madonnini deleži v podjetjih za dobavo medicinskih pripomočkov. Pop pevec Bono je glede na dokumente lastnik delnic v podjetju, ki je registrirano na Malti in je vložilo denar v nakupovalno središče v Litvi.

Kraljica Elizabeta II. je leta 2007 iz svojega osebnega premoženja investirala v sklad na Kajmanskih otokih. | Foto: Reuters Kraljica Elizabeta II. je leta 2007 iz svojega osebnega premoženja investirala v sklad na Kajmanskih otokih. Foto: Reuters

Stephen Bronfman, svetovalec in dober prijatelj kanadskega premiera Justina Trudeauja, je v povezavi z Leom Kolberjem, še enim privržencem Liberalne stranke, ter Kolberjevim sinom v tajnosti v kajmanski skrbniški sklad prenesel na milijone dolarjev, kažejo dokumenti.

Problematični ministri za trgovino

Dokumenti razkrivajo, da je imel Trumpov minister za trgovino Wilbur Ross s pomočjo verige podjetij na Kajmanskih otokih finančni delež v ladjarskem podjetju Navigator Holdings. Med pomembnejšimi strankami tega podjetja je tudi energetsko podjetje Sibur, ki je povezano s Kremljem. 

Rossova predhodnica na položaju ministrice za trgovino Penny Pritzker po prevzemu položaja v vladi predsednika Baracka Obame obljubila, da bo v izogib konfliktu interesov prodala svoje naložbe. Dokumenti razkrivajo, da je Pritzkerjeva svoje deleže v dveh podjetjih na Bermudih prenesla na podjetje, ki je imelo isti naslov kot njeno investicijsko podjetje v Chicagu. Dokumenti razkrivajo, da je bilo podjetje tudi "v lasti skrbniških skladov, ki delujejo v prid otrok Penny Pritzker".

Ne spreglejte