Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 10. 2023,
12.46

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

Natisni članek

tolpe kriminal Švedska

Petek, 13. 10. 2023, 12.46

6 mesecev, 3 tedne

Nov krvav zločin kriminalnih tolp na Švedskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97
Švedska policija | Septembra je bilo v nasilju tolp na Švedskem ubitih 12 ljudi, med njimi tudi mladoletniki, kar je največ od decembra 2019. Švedski mediji porast nasilja povezujejo z obračuni v tolpi, znani kot mreža Foxtrot, ki je razdeljena na dve rivalski skupini. | Foto Guliverimage

Septembra je bilo v nasilju tolp na Švedskem ubitih 12 ljudi, med njimi tudi mladoletniki, kar je največ od decembra 2019. Švedski mediji porast nasilja povezujejo z obračuni v tolpi, znani kot mreža Foxtrot, ki je razdeljena na dve rivalski skupini.

Foto: Guliverimage

V streljanju v predmestju švedske prestolnice Stockholm sta bili preteklo noč ubiti dve ženski, je danes sporočila švedska policija. Domnevno gre za novega v vrsti primerov nasilja, povezanega s kriminalnimi tolpami. Švedska vlada je v četrtek sporočila, da bo ukrepe za obvladovanje kriminalnih združb sprejela hitreje, kot je bilo predvideno.

Neznanci so ponoči večkrat streljali na hišo v stockholmskem predmestju Tullinge, pri čemer sta bili ubiti dve ženski. Po poročanju švedskega radia SVT je šlo za napad na sorodnike osebe, povezane s kriminalno mrežo. V času streljanja naj bi bili v hiši še en odrasel in trije otroci, ki pa v streljanju niso bili poškodovani, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Policija je sporočila, da so po incidentu aretirali dva osumljena uboja. Policisti preiskujejo, ali je bilo kaznivo dejanje povezano z nedavnim valom nasilja na območju Stockholma v zadnjem času.

Bodo uvedli preiskave brez suma kaznivega dejanja?

Švedska se že več let spopada s kriminalnimi tolpami, ki se financirajo predvsem s trgovino z mamili in goljufijami, v zadnjem času pa so vse bolj nasilne. Vlada v Stockholmu za boj proti tem tolpam pripravlja posebne ukrepe. Premier Ulf Kristersson je v četrtek po srečanju s parlamentarnimi strankami v prestolnici napovedal, da bodo te ukrepe sprejeli tri mesece prej, kot je bilo sprva predvideno, in sicer februarja ali marca prihodnje leto.

Med načrtovanimi ukrepi je uvedba posebnih območij, kjer bi policija lahko preiskala ljudi ali avtomobile, tudi če ni suma kaznivega dejanja. Razmišljajo tudi o prepovedi dostopa do določenih krajev ob določenem času.

Kriminalne tolpe, ki se med drugim ukvarjajo s trgovino z orožjem in mamili, so na Švedskem dejavne že leta, v zadnjem času pa so vse bolj nasilne. Večstanovanjske stavbe in hiše po vsej državi pogosto pretresajo eksplozije, streljanje na javnih mestih pa je v nekoč mirni državi postalo stalnica. Žrtve obračunov med tolpami so tudi naključni mimoidoči in ljudje, ki niso povezani s kriminalnimi združbami.

Švedska
Novice Izredne razmere na Švedskem, premier na pomoč poklical vojsko #video
streljanje, Švedska, Sandviken
Novice Streljanje že nekaj vsakdanjega. Dva mrtva v obračunu med tolpami.

 

Ne spreglejte