Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
31. 5. 2016,
7.26

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

reforma stavka Francija

Torek, 31. 5. 2016, 7.26

7 let, 11 mesecev

Nov glavobol za Hollanda pred začetkom Eura

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
francija, stavka | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slaba dva tedna pred začetkom evropskega nogometnega prvenstva so se protestu proti reformi dela pridružili še francoski delavci na železnici.

Stavka železničarjev bo po pričakovanjih še naprej povzročala zastoje v javnem prometu, ki že zdaj trpi zaradi pomanjkanja goriva. Že nekaj časa namreč stavkajo delavci v osmih francoskih rafinerijah, kar je privedlo do pomanjkanja goriva. Delavci na naftnem terminalu pristanišča Le Havre na severu države, od koder dostavljajo gorivo dvema največjima pariškima letališčema, so se odločili svojo blokado podaljšati najmanj do srede.

Za stavko se je odločilo še osebje pariške podzemne železnice, piloti letalske družbe Air France pa bodo stavkali zaradi plač.

Hollande vztraja pri reformi

Francoski predsednik Francois Hollande vztraja pri reformi dela, ki želi olajšati najemanje in odpuščanje zaposlenih. Glavni sindikat CGT meni, da bo reforma dela zmanjšala varnost zaposlitev, ne da bi zmanjšala desetodstotno brezposelnost v Franciji.

Protesti proti reformi so se v zadnjih tednih večkrat sprevrgli v nasilje, zaradi katerega se turistični delavci bojijo, da bi lahko turiste odvrnil od obiska njihove države. Stavke, čeprav so otežile vsakodnevno življenje, podpira 46 odstotkov Francozov, kaže javnomnenjska anketa časopisa Journal du Dimanche, poroča BBC.

Glavne točke reforme dela:
- 35-urni delovnik ostaja, a le kot povprečje. Podjetja se lahko s sindikati dogovorijo o daljših ali krajših tedenskih delovnikih, ki pa ne smejo biti daljši od 46 ur,

- podjetja imajo več svobode pri zniževanju plač,

- pogoji za odpuščanje delavcev so manj strogi v upanju, da bodo podjetja zaposlovala več ljudi, če bodo vedela, da lahko v primeru poslabšanja razmer lažje odpuščajo;

- delodajalci bodo dobili več manevrskega prostora pri pogajanjih o dopustu ali porodniški.

Stavke tudi v Belgiji

V Belgiji pa bodo danes začeli stavkati zaposleni v javnem sektorju zaradi zmanjševanja proračuna. Policisti, učitelji in še nekateri javni uslužbenci se bodo pridružili voznikom vlakov in zaporniškim paznikom, ki že stavkajo. Poleg varčevanja protestirajo še proti spremembam delovnika in dvigu starostne meje za upokojitev.

Ne spreglejte