Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 2. 2013,
14.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

spanje

Četrtek, 28. 2. 2013, 14.17

8 let

Nordijsko zdravilo za zdrave otroke je spanje na prostem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Starši, ki prihajajo iz nordijskih držav, verjetno ne bi dolgo časa razmišljali, če bi jih vprašali, ali bi svoje dojenčke med popoldanskim spancem pustili spati zunaj na hladnem.

Dnevne temperature v Stockholmu na Švedskem v povprečju dosegajo minus pet stopinj Celzija, kljub temu pa ni nič nenavadnega, če starši pustijo svoje otroke dremati na prostem v vozičku. Če bi se sprehodili skozi zasneženo mesto, bi lahko tudi pred kavarnami opazili vrsto vozičkov, v katerih spijo majhni otroci, v kavarni pa njihove starše, ki so si privoščili popoldansko kavo. Če boste z otroki obiskali kakšno izmed švedskih družin, pa lahko računate na to, da vam bodo ponudili vrt ali balkon, kjer bodo lahko vaši otroci spali.

Otroci so bolj zdravi, če več časa preživijo na prostem "Mislim, da je za njih dobro, če se že pri mladih letih nadihajo čim več svežega zraka," je za BBC povedala Lisa Mardon, mati treh otrok iz Švedske. "Posebej dobro je, če so pozimi na svežem zraku, ko razsajajo številne bolezni, otroci pa se zdijo bolj zdravi," je prepričana Mardonova. Njeni otroci so vajeni spanja zunaj, saj to počnejo, že odkar so se rodili. Njen najmlajši Alfred je star dve leti, Lisa pa ga dvakrat na dan pusti na prostem spati v vozičku.

Lisa je to navado prevzela od svoje 61-letne matere Gunille, ki je enako počela z Liso, ko je bila otrok. "Seveda, to smo počeli že pred leti. Pomembno je bilo, da je dobila dovolj svežega zraka in da je ostala zdrava," je za BBC pojasnila Gunilla. Tudi Lisin oče Peter je tako preživljal svoje zgodnje otroške dni v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Le ko so temperature padle pod minus deset stopinj Celzija, je lahko spal notri.

Pred vrtci se vije dolga vrsta vozičkov Takšno tradicijo nadaljujejo tudi vrtci po Švedski, med popoldanskim počitkom je mogoče v okolici vrtcev videti dolge vrste vozičkov, medtem ko malo starejši otroci spijo notri. V vrtcu Forskolan Orren, ki je malo zunaj Stockholma, vsi otroci spijo na prostem, dokler ne dopolnijo treh let starosti.

"Ko se temperature spustijo pod minus 15 stopinj, vozičke vedno pokrijemo z odejami," je povedala ravnateljica Brittmarie Carlzon. "Ni pomembno samo, koliko stopinj je zunaj, ampak tudi to, kako mrzlo se jih čuti. Ob nekaterih dneh je lahko minus 15 stopinj, vendar je zaradi vetra čutiti, kot da je minus 20 stopinj Celzija," je še povedala. "Lani smo nekajkrat zmerili minus 20 stopinj Celzija, tiste dni smo vozičke za nekaj časa postavili noter, vendar so kljub nizkim temperaturam večino popoldanskega počitka prespali zunaj," je za BBC povedala ravnateljica.

Nekateri otroci so ves čas zunaj, tudi pozimi Neka skupina otrok je ves čas zunaj, od devete ure zjutraj do 15. ure, in vse, kar drugi otroci počnejo notri, oni počnejo zunaj, noter hodijo le na malico ali kosilo. Le izjemoma ostanejo v vrtcu, in sicer samo kadar je zunaj res mrzlo.

Teorija za spanje na prostem je, da so otroci izpostavljeni svežemu zraku tako poleti kot pozimi, zaradi česar so manj nagnjeni k prehladom in gripi. Na Švedskem so tudi prepričani, da za otroke preživljanje časa v zaprtem prostoru s 30 otroki ni nič dobrega, temveč le škoduje njihovemu zdravju. Večina staršev je tudi prepričana, da njihovi otroci spijo bolje in dlje na prostem, trditve staršev pa podpira tudi raziskava s Finske.

Za otroke je najbolje, da spijo pri minus petih stopinjah Celzija "Dojenčki so več kot očitno spali dlje zunaj kot notri," je povedala finska raziskovalka Marjo Tourula. Medtem ko so notri spali med eno uro in dvema urama, je spanec na prostem trajal od ene ure in pol do treh ur." Raziskava je tudi pokazala, da je na prostem najbolje spati pri minus petih stopinjah Celzija, čeprav so nekateri starši priznali, da pustijo svoje otroke spati zunaj tudi pri minus 30 stopinjah Celzija. Ob vsem tem se pojavlja vprašanje, ali bodo tudi tisti otroci, ki spijo na prostem, podlegli boleznim.

Na to vprašanje je za BBC odgovorila švedska pediatrinja Margareta Blennow, ki je povedala, da si rezultati nasprotujejo. "Nekatere raziskave kažejo, da predšolski otroci, ki so večino časa na prostem, manjkrat zbolijo kot tisti, ki so večino časa med štirimi stenami. V drugih raziskavah ni bilo takšnih razlik," je povedala Blennowova.

"Ni slabega vremena, so samo slaba oblačila" Eden večjih zagovornikov spanja na prostem je tudi Martin Jarnstrom, vodja skupine za predšolske otroke Ur och Skur, ki je povedal, da morajo biti otroci za spanje na prostem primerno oblečeni. "Pomembno je, da imajo otroci volnena oblačila, ki so topla, in toplo spalno vrečo," je povedal in dodal: "Na Švedskem obstaja rek: 'Ni slabega vremena, so samo slaba oblačila.'" Drugi švedski rek, ki povzema švedsko mnenje o otrocih, ki so ves čas notri, je: "Malo svežega zraka še nikomur ni škodilo."

Ne spreglejte