SiolNET. Novice Svet
0,81

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nobelovemu nagrajencu za mir grozi do 12 let zapora

0,81

termometer

Ales Byalyatski, Nobelova nagrada za mir | Organizacijo Pomlad je ustanovil leta 1996 med množičnimi prodemokratičnimi protesti v Belorusiji, ta pa je svoje delo začela z zagotavljanjem pomoči zaprtim osebam in njihovim družinam. Delo Bjaljackega se je od takrat razširilo na splošno zaščito človekovih pravic v državi, kjer so kršitve teh pravic precej pogoste. | Foto: Reuters
Organizacijo Pomlad je ustanovil leta 1996 med množičnimi prodemokratičnimi protesti v Belorusiji, ta pa je svoje delo začela z zagotavljanjem pomoči zaprtim osebam in njihovim družinam. Delo Bjaljackega se je od takrat razširilo na splošno zaščito človekovih pravic v državi, kjer so kršitve teh pravic precej pogoste. Foto: Reuters

Zaprtemu beloruskemu aktivistu Alešu Bjaljackemu, enemu od dobitnikov letošnje Nobelove nagrade za mir, grozi do 12 let zapora zaradi tihotapljenja, je danes sporočila nevladna organizacija za človekove pravice Pomlad (Vjasna). Obtožen je tihotapljenja denarja v Belorusijo za domnevno financiranje tamkajšnjih opozicijskih skupin.

Bjaljacki, sicer ustanovitelj organizacije Pomlad, je po navedbah organizacije obtožen skupaj s tremi sodelavci, od katerih sta dva prav tako že priprta, eden pa je v izgnanstvu v tujini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Grozi jim od sedem do 12 let zapora," so pri organizaciji zapisali v izjavi in dodali, da je bila trojica obtožena tihotapljenja "velike količine gotovine čez belorusko mejo v organizirani skupini" in "financiranja kolektivnih dejanj, ki resno ogrožajo javni red".

Nobelova nagrada Novice Nobelova nagrada za mir ukrajinskim, ruskim in beloruskim borcem za človekove pravice

Datum sojenja še ni določen. Primer se sicer v splošnem obravnava kot maščevanje beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, zlasti za množične protivladne proteste po volitvah poleti leta 2020, navaja AFP.

Bjaljacki je letos skupaj z organizacijo za človekove pravice Memorial iz Rusije in Centrom za državljanske svoboščine iz Ukrajine prejel Nobelovo nagrado za mir. Zaradi svojih prizadevanj za človekove pravice in demokracijo v Belorusiji je bil v preteklosti že zaprt, brez sojenja pa je v zaporu tudi sedaj, in sicer že več kot leto dni.
Nobelova nagrada za ekonomijo Novice Nobelova nagrada za ekonomijo trojici za raziskave o bankah in finančni krizi Nobelova nagrajenka za literaturo Novice Nobelova nagrada za literaturo francoski pisateljici Annie Ernaux Dobitniki Nobelove nagrade za kemijo Novice Nobelova nagrada za razvoj klik kemije in bioortogonalne kemije The Nobel Prize Novice To so prejemniki Nobelovih nagrad za odkritja na področju kvantne mehanike Svante Pääbo Novice Nobelova nagrada za medicino za odkritja v povezavi z evolucijo človeka kuhanje špageti, Nobelov nagrajenec Novice Nobelov nagrajenec predlaga kuhanje testenin z ugasnjenim štedilnikom #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin